Home Promo Finansijski izveštaji za 2020. godinu: bolja poslovna godina od očekivane

Finansijski izveštaji za 2020. godinu: bolja poslovna godina od očekivane

by bifadmin

CEO kompanije Bosch g. Dener: „Kompanija Bosch je dobro prošla kroz prvu godinu pandemije izazvane virusom korona”.

„ U tehnologiji pogonskih sistema, elektromobilnost postaje buduća osnova poslovanja.

„ Finansijski direktor kompanije Bosch g. Azenkeršbaumer: „Sa dobrim prvim kvartalom, kompanija Bosch je uspešno započela je 2021. godinu“.

„ AIoT: cilj prodaje od 8 miliona povezanih uređaja za kuću.

„ Gorivne ćelije: od 2021. do 2024. Bosch planira da uloži preko milijardu evra u ovu tehnologiju.

„ Poslovna 2020. godina: prihod od prodaje od 71,5 milijardi evra, rezultat dve milijarde evra.

Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, kombinuje internet stvari (IoT) i veštačku inteligenciju (AI) i veruje da će elektromobilnost omogućiti razvoj novih poslovnih oblasti imajući u vidu trenutne suštinske tehnološke primene kao i promene u sferi ekologije. „Kompanija Bosch je dobro prošla kroz prvu godinu pandemije”, izjavio je dr Volkmar Dener, predsednik Upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH, na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen godišnji izveštaj kompanije za 2020. „Mi smo jedan od pobednika u prelasku na elektromobilnost, a takođe i značajno proširujemo poslovanje u oblasti softvera uz primenu veštačke inteligencije”.

U tehnologiji pogonskih sistema, elektromobilnost se pokazala kao osnova poslovanja kompanije Bosch. Dener je naveo da kompanija vrši znatna direktna ulaganja u ovu oblast – dodatnih 700 miliona evra je uloženo samo ove godine. Do sada direktna ulaganja u elektromobilnost iznose pet milijardi evra. Prihodi od prodaje električnih komponenti kompanije Bosch trenutno rastu dva puta brže od tržišta, skoro 40 procenata. Cilj je da se godišnja prodaja petostruko poveća, i to Strana 2 od 7 na približno pet milijardi evra do 2025. godine, kao i da se ulaganja u potpunosti isplate godinu dana ranije.

„Elektromobilnost je odavno prestala da bude samo stvar budućnosti. Naša direktna ulaganja sada počinju da se isplaćuju”, izjavio je CEO kompanije Bosch na onlajn konferenciji za štampu. Kompanija je sveukupno primila narudžbine u vrednosti od preko 20 milijardi evra tokom 2020. U prva tri meseca ove godine, prodaja Bosch Grupe porasla je za 17 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine. „Sa dobrim prvim kvartalom, kompanija Bosch je uspešno započela je 2021. godinu”, rekao je prof. Štefan Azenkeršbaumer, finansijski direktor i zamenik predsednika Upravnog odbora kompanije Bosch. On je izrazio poverenje u razvoj poslovanja tokom 2021. godine, ali očekuje da će to biti još jedna godina puna izazova. U tekućem periodu očekuje se porast prodaje od oko 6 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, dok bi marža iz poslovanja trebalo da se blago poveća na oko 3 procenta – ili oko 4 procenta bez troškova restrukturiranja. Međutim, ovo zavisi od efekata uskih grla na tržištu poluprovodnika, što je teško proceniti. „Godina 2021. predstavljaće značajnu prekretnicu na putu ka ponovnom postizanju ciljne marže od oko 7 procenata u naredne dve do tri godine”, naveo je Azenkeršbaumer.

Ohrabrujuća poslovna 2020. godina, uprkos pandemiji, s obzirom na ostvaren rezultat (EBIT iz poslovanja, prilagođen efektima akviziranja Automotive Steering i BSH Kućnih aparata) od dve milijarde evra je od ključnog značaja za Bosch, jer omogućava kompaniji da nastavi da ulaže u oblasti koje će biti važne u budućnosti. Prihod od prodaje iznosio je 71,5 milijardi evra, investiranje od 5,9 milijardi evra u oblast istraživanja i razvoja koje je ostalo u suštini isto, a EBIT marža iz poslovanja dostigla je 2,8 procenata. Rezultat je iznosio 4,7 odsto, nakon prilagođavanja troškovima restrukturiranja, što je dodatno opteretilo rezultate poslovanja u 2020. godini.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar