Home Promo Šta je zdrava ishrana?

Šta je zdrava ishrana?

by bifadmin

Pravila zdrave ishrane mogu da stanu u jednu piramidu ili tanjir koji daju vizuelni, vrlo slikovit prikaz onoga što pravilna ishrana podrazumeva.

Piramida ishrane je u Americi uvedena 1992 od strane United States Department of Agriculture. To su bile prve preporuke koje su izgledale slikovito kao piramida.

U osnovi piramide su se nalazile žitarice sa preporukom 6-11 obroka. Sledeći nivo piramide su voće sa 2-4 i povrće sa 3-5 obroka. Sledeći nivo su bili proteini sa 2-3 obroka i mleko i mlečni proizvodi sa 2-3 obroka. I na vrhu piramide se nalazilo ulje i slatkiši za koje je bila preporuka da se uzimaju ponekada.

Potom je 2005-te uvedena drugačija piramida kao preporuka za ishranu.
Preporuka je bila 3 parčeta hleba celog zrna, ili pirinač ili pastu svaki dan.

Korišćenje više tamno zelenog povrća kao brokoli i spanać. Da se konzumira različito voće. Mlečni proizvodi sa niskim procentom masti kao i nisko masno meso.

Poslednjih godina se uvodi umesto piramide ishrane tanjir sa preporukama kako svaki tanjir treba da izgleda.

Preporuke glase:

Neka vam četvrtina tanjira bude voće, celo voće. Zatim četvrtina neka bude raznovrsno povrće, četvrtina žitarice i četvrtina proteini. Takođe je preporuka da se koristi nisko masno mleko ili jogurt. Za detaljan prikaz posetite link Piramida zdrave ishrane.

Preuzeto sa http://www.naturalija.com.

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Dejan 7. aprila 2022. - 15:39

Hvala na odlicnom tekstu i savetima za zdravo gubljenje suvisnih kilograma. Ovaj nacin ishrane mi prevashodno izgleda kao potpuno zdrav i uravnotezen sto je i sustina za kvalitetan nacin ishrane.Mene zanima da li uz ovakav nacin ishrane smem da koristim i reisi kapsule jer sam procitao da one su odlican dodatak ishrani ako se nalazite na dijeti? Hvala unapred.

Odgovori

Ostavite komentar