Home Promo Kakav je uticaj morske vode na našu kožu?

Kakav je uticaj morske vode na našu kožu?

by bifadmin

Leto je vreme godišnjih odmora i putovanja, a odlazak na more nije samo zadovoljsvo i relaksacija, pošto kupanje u moru ili okeanu pruža mnogobrojne zdravstvene benefite dok je morska voda blagotvorna za našu kožu.

Sastav morske vode i krvne plazme po sadržaju minerala i elementima u tragovima je gotovo identičan. Zato, postoji čitav niz benefita morske vode na našu kožu ali i celo telo.

Minerali koji oporavljaju kožu su magnezijum, kalcijum i kalijum, jod a oni se u visokim koncentracijama nalaze u morskoj vodi. Ovi minerali obnavljaju kožu, omogućavaju brže zarastanje rana, regulišu bakterijske infekcije, ublažavanju akne, piše doktora Svetlana Đurišić na sajtu Dermatološke Ordinacije Dermatim iz Beograda.

Morska voda čisti proširene pore, uklanja višak masnoće, smanjuje upalne procese.

Morska so blago pilinguje kožu i ubrzava zamenu mrtvih ćelija sa površine kože novim.

Ubrzava se periferna cirkulacija a sve zajedno doprinosi da se losioni i hranljive kreme nanesene nakon kupanja bolje upijaju i iskorištavaju.

Kombinacija sunca, joda, cinka, gvožđa, selena iz morske vode povećava nivo serotonina (hormona zadovoljstva) a smanjuje nivo kortizola (hormona stresa). Osobe sa preosetljivom kožom sklone ekcemima i psorijazi imaju veliki benefit od ove kupke minerala.

Zanimljivo je i da se mnogi kozmetički proizvodi baziraju na mineralima Mrtvog mora, upravo zbog njihovih lekovitih svojstava.

Morska so stimuliše rast kose, ona deluje kao prirodni šampon, otvara pore na poglavini i omogućava lakši prodor hranljivih maski.

Boravak na moru obnavlja i nervni sistem, povećeva fizičku aktivnost, snižava krvni pritisak.

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da postoji i druga strana boravka na plaži i u morskoj vodi.

Visok indeks UV zračenja tokom vrelih dana u kombinaciji sa prelamanjem sunčevih zraka na mokroj koži jeste veliki rizik da koža izgori što može imati dugotrajne posledice.

UVA i UVB zaštitne kreme sa faktorom ne manjim od 30 su esencijalne. Boravak u hladovini uz nošenje majica sa zaštitnim faktorom će nas sasvim lepo zaštititi i omogućiti duži boravak na plaži. Šeširi širokog oboda su dodatna zaštita za od sunca lice ali i za poglavinu i uši.

Isušivanje kože kombinacijom morske vode i sunca zahteva dodatno hidriranje tokom svakog izlaska iz mora, posebno suve kože.

Stepen zagađenja morske vode u naseljenim turističkim naseljima može biti takav da u izvesnim situacijama u potpunosti anulira benefite koje nam je priroda dala. Zbog visoke temperature morske vode u manjim dubinama i otpadnih materija hotela moguće je razvijanje bakterija koje nisu uobičajeni stanovnici mora. Zbog toga se nakon svakog plivanja preporučuje dobro tuširanje, kao i da sušenje ušiju.

Ne smemo zaboraviti i svakodnevno čišćenje lica od krema sa zaštitnim faktorom. Koliko god da je krema koju koristimo kvalitetna, zaštitni faktori prave okluziju kože što može provocirati stvaranje mitisera ili različitih vrsta osipa.

Uz pravilnu negu i poštovanje mera opreza možemo uz mnogo benefita uživati u odmoru.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar