Home Promo IMMOFINANZ proširuje portfolio na segment održivog i pristupačnog stanovanja – planirano do 12.000 stanova

IMMOFINANZ proširuje portfolio na segment održivog i pristupačnog stanovanja – planirano do 12.000 stanova

by bifadmin

Austrijska kompanija IMMOFINANZ, vodeći investitor u oblasti komercijalnih nekretnina na tržištu Centralne i Istočne Evrope, ne nastavlja da se razvija samo u oblasti inovativnih ritejl i kancelarijskih rešenja, već sada proširuje svoju ponudu nekretnina i na pristupačno i održivo stanovanje.

Projektom „Top on STOP“, jednospratni ritejl parkovi STOP SHOP biće dograđeni pristupačnim stanovima, a srednjeročno će biti sagrađeno do 12.000 novih stanova. Ova najnovija inovacija predstavlja dalji doprinos IMMOFINANZ-a u borbi protiv klimatskih promena, zaptivanja tla i povećanja troškova stanovanja, i otvara nove mogućnosti za zaradu, dok istovremeno optimizuje rizik.

„S obzirom na oskudicu i sve veće troškove gradskog zemljišta, kao i trenutnu nestašicu stanova, imamo ogroman resurs sa najvećom evropskom mrežom ritejl parkova. Projektom „Top on STOP“ želimo najbolje da iskoristimo ovu priliku i kao iskusni investitor u oblasti nekretnina ponudimo pristupačno i održivo stanovanje i podržimo odgovorno korišćenje vrednih zemljišnih resursa“, objasnio je Dietmar Reindl, glavni operativni direktor kompanije IMMOFINANZ. Novi „Top on STOP“ koncept podrazumeva nadogradnju jednospratnih ritejl parkova STOP SHOP, radi stvaranja pristupačnih stambenih objekata u neposrednoj blizini lokalnih dobavljača i rekreativnih objekata. „Na ovaj način se suočavamo sa tri najveća izazova našeg vremena: radimo na densifikaciji (zgušnjavanju izgrađenog urbanog prostora) i borimo se protiv zaptivanja tla. Stvaramo visokokvalitetne stanove za osobe sa nižim i srednjim primanjima. I gradimo stanove koji nemaju uticaja na klimu, uz drvene konstrukcije i koncepte ekološke energije“, dodao je Reindl.

IMMOFINANZ-ov STOP SHOP portfolio trenutno obuhvata oko 100 lokacija u deset evropskih zemalja, a taj broj će biti povećan na 140 u narednim godinama. Zato je potencijal novog koncepta stanovanja značajan: „Srednjeročno, planiramo da dogradimo otprilike 50% naših sadašnjih i budućih STOP SHOP-ova pristupačnim stanovima za iznajmljivanje. To je oko 600.000 kvadratnih metara stambenog prostora ili skoro 12.000 pametnih i održivih stanova. Počinjemo sa pilot projektima u Austriji i susednim zemljama i, kao što je to slučaj i sa našim drugim objektima, visoka standardizacija će omogućiti da dogradnja bude brzo sprovedena. Još jedna prednost su niži troškovi ulaganja, budući da gradimo na postojećim nekretninama. Ovo će takođe generisati atraktivan povrat za naše akcionare u ovom segmentu“, ukazao je Stefan Schönauer, finansijski direktor kompanije IMMOFINANZ.

Ekološki i društveno održivi

„Top on STOP“ stanovi zadovoljiće visoke kriterijume održivosti. Modularna drvena konstrukcija omogućiće kombinacije u rasponu od mini-stanova do porodičnih, kao i stanova sa kućnim kancelarijskim prostorijama ili odvojenih jedinica za goste ili negovatelje. Klimatski neutralan koncept energije uključuje upotrebu fotonaponskih sistema, rekuperaciju toplote i geotermalne energije, kao i ozelenjavanje i postavljanje zajedničkih prostora poput igrališta, zona za sastanke ili vrtova na krovu. Prvi pilot projekat je već počeo i brzo će biti implementiran nakon opštinskih dozvola.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar