Home Promo Pripremite svoje poslovanje za još jedan udar korone

Pripremite svoje poslovanje za još jedan udar korone

by bifadmin

Prema najnovijim informacijama, postalo je evidentno da nije moguće izbeći novi udar pandemije SARS-CoV 2. Koliki će biti obim novog talasa i kakve će mere biti na snazi ostaje da se vidi. Jedno od velikih pitanja u ovom trenutku je način na koji kompanije mogu da omoguće nesmetano poslovanje u neizvesnim situacijama.

Nakon razgovora sa menadžerima u različitim kompanijama, postalo je jasno da su prethodne talase pandemije bolje prošle kompanije sa većim stepenom digitalizacije internih procesa. Digitalizacija u ovom smislu omogućava izuzetno agilno poslovanje, neometano odvijanje poslovnih procesa kao i brzu adapaciju na situacije koje diktiraju mere uvedene od strane državnih organa.

Izvršni direktor kompanije Coming Computer Engineering, koja je specijalizovana u oblasti digitalne transformacije poslovanja približio nam je primere u kojima su kompanije uspele da održe visok nivo efikasnosti i tokom lock-down-a. „Direktor jedne internacionalne finansijske institucije mi je sredinom 2020 godine rekao da je prvi problem s kojim se suočio na početku pandemije bio „poštar“. Shvatio je da milionski poslao koji vodi zavisi i od prijema dela dokumentacije koju poštari svakodnevno donose. Organizovao je dežurstvo, skeniranje dokumenata i slanje nadležnima elektronskom poštom. Ubrzo je bilo jasno da će biti nemoguće ispratiti i kontrolisati ogroman broj dokumenata koji cirkulišu između nadležnih službi. Pomogli smo im uvođenjem DMS (Document Managemet System) rešenja koji uvodi red u arhivu ili pisarnicu i biva prilagođen specifičnim procesima. Većini kompanija DMS uvodimo kao cloud servis, ali poštujemo i odluke nekih organizacija koje i dalje žele ili moraju da u svojim data-centrima čuvaju sve digitalizovane dokumente“ – Izjavio je Zoran Došlić.

Takođe, mnoge kompanije koriste i različite ERP sisteme koji se mogu smatrati srcem svake kompanije. Ukoliko sam sistem nije digitalizovan kroz najnovije cloud tehnologije postoje rizici koje u svakodnevnom poslovanju može da pravi trenutna pandemija.

„Svim srednjim i velikim kompanijama, a rekao bih i naprednijim malim neophodan je ERP za upravljanje i kontrolu nad resursima. Deluje da su mnoge kompanije koje su odlagale implementaciju ERP rešenja prošle godine, nakon prelaska na „COVID režim“, odlučile da hitno pristupe uvođenju. Pomogli smo kompanijama različitih delatnosti i veličina da tokom prošle godine ubrzano uvedu i svojim procesima prilagode ERP. Cloud tehnologija je omogućila ubrzanje procesa i redukovala rizik, s obzirom da ERP nudimo po operativnom finansijskom modelu. Coming Computer Engineering u svojim cloud data-centrima ima platforme za dva najčešće korišćena ERP sistema – SAP i Microsoft Business Centra“ – napominje Došlić.

Zaključak koji se može izvesti je da je tokom ovog leta neophodno uraditi poslove digitalizacije poslovanja u preduzeću kako bi se održao visoki nivo efikasnosti preduzeća i u vanrednim situacijama.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar