Home Promo Srbija će organizovati preko 150 događaja pred publikom iz celog sveta tokom trajanja “Expo 2020” u Dubaiju

Srbija će organizovati preko 150 događaja pred publikom iz celog sveta tokom trajanja “Expo 2020” u Dubaiju

by bifadmin

Srbija će na najvećem planetarnom događaju u istoriji, “Dubai EXPO 2020”, predstaviti svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi – Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajalo Pupin, otkriće najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina.

Prvi put pokazaćemo svetu fenomenalnu inovaciju, koja je rezultat pomalo neočekivane saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejming industriji. Naime, prvi put ikada, uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije, oživećemo u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru.

Kroz atraktivan i originalan program nastupa Srbije, koji za šest meseci podrazumeva više od 150 različitih događaja , što na samom Paviljonu, što na nekim od Expo lokacija – naši vrhunski umetnici, izvođači, muzičari, kreativci imaće priliku da se predstave celom svetu i da kao najbolji kreativni ambasadori predstave Srbiju.

U bogatom muzikom programu dominiraće naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem, muzičari svetskog ranga: Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi. Sve to uz veliku podršku i naša dva nacionalna hrama kulture – Narodni muzej i Narodno pozorište u Beogradu.

Naša zemlja će se na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Na Expo-u neće biti zanemareni ni tradicionalni elementi, pa ćemo posetioce upoznati sa srpskim vezom i za ovu priliku specijalno dizajniranim ručnim radovima, u saradnji sa Etno mrežom Srbije, a sjajni Ansambl Kolo će ponuditi jedan drugačiji i nikad viđen nastup koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

Ono što je zanimljivo je da će nas na ulazu u Paviljon dočekati replika jedne od poslednjih otkrivenih vinčanskih skupltura, autora Aleksandra Bunčića, docenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, čiji će kompletan izgled moći da se vidi takođe putem savremene tehnologije, što još jednom govori o spoju naše drevne Vinčanske kulture i savremenog stvaralaštva.
Viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne komesarke Srbije za “Expo Dubai 2020” Ana Ilić, koja se obratila na konferenciji, podsetila je na dugu tradiciju nastupa naše zemlje na Svetskim izložbama (prvi nastup je bio pre čak 136 godina u Belgiji) i istakla važnost učešća na ovoj globalnoj manifestaciji:

“Tokom ovog perioda, Dubaiji će bez preterivanja biti centar sveta. Zato je važno da iskoristimo ovu jedinstvenu priliku i da u punom kapacitetu predstavimo najbolje od onoga što moderna Srbija ima. Vreme je da pokažemo svetu zbog čega je Beograd proglašen za jedan od 5 najkreativnih gradova sveta – zbog čega je EXPO Srbiju prepoznao kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija – i zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana” – što je sinonim za razvoj IT sektora i vrhunskih talenata. Upravo zato Svetska izložba u Dubajiu je prilika da pošaljemo snažnu poruku svetu o potencijalima moderne i inovativne Srbije, uz mogućnost ostvarivanja novih poslovnih, ali i dalje produbljivanje odličnih političkih i ekonomskih veza”, istakla je Ilić.

Inspiracija za nastup Srbije na Expo 2020 Dubai, leži u 7.000 godina staroj Vinčanskoj kulturi. I kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako i Paviljon Srbije – koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina – predstaviće budućnost čovečanstva, u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost.

Na konferenciji su se obratili i Lazar Bodroža, kreativni direktor nastupa Srbije na “Expo 2020 Dubai” koji je istakao da je poseban izazvov bio da se neolitska kultura čita iz futurističkog ključa: “Glavni elementi vizuelnog identiteta našeg nastupa, inspirisani su topljenjem metala koje se u istoriji prvi put desilo upravo na tlu Vinče”.

Slobodan Trkulja je istakao važnost predstavljanja srpskih kreativnih stvaralaca i inovatora na svetskoj sceni: “Imao sam prilike da nastupam na Svetskim izložbama i ranije, ali ovo je prvi put da Srbija, pored muzike predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, preko nacionalne platforme Srbija stvara, što je već u domenu kulturne diplomatije.”

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 m2. Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Kroz estetiku našeg nastupa i video i ostale vizuelne materijale, postavljamo se futuristički i vizionarski, jer smo svojim inovacajama u mnogim oblastima okrenuti budućnosti i ne samo da idemo u korak sa svetom, već smo ponekad i među predvodnicima. Srbija stvara odavno, sada je vreme da to i pokažemo.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar