Home Promo Otvorena je osma regionalna konferencija BIZIT „Bitka za korisnike“

Otvorena je osma regionalna konferencija BIZIT „Bitka za korisnike“

by bifadmin

Otvorena je osma regionalna konferencija BIZIT „Bitka za korisnike“, koja se i ove godine održava u hibridnom formatu – u Klubu poslanika za određeni broj učesnika, kao i online za sve koji su zainteresovani.

Pozdravni govor je održala Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja je pozdravila okupljene i izrazila zadovoljstvo održavanjem BIZIT-a koji tradicionalno okuplja najbitnija imena iz sfere tehnologije iz Srbije i regiona.

“Covid-19 je doneo nove izazove i probleme, i mnogo je otvorenih pitanja, posebno kada je reč o borbi za korisnike i globalno i lokalno na našem tržištu. Pričamo o mnogim stvarima koje su aktuelne, a nažalost deluje da kao civilizacija ulazimo u eru problema jer svet nije odgovorio adekvatno na brojne izazove, što se manifestuje kroz različite globalne i ekonomske krize koje su danas katalizator promena. Posebno mi je drago da su primećeni napori državne uprave i izrečene pohvale na račun e-Uprave, koja je obavila veliki posao u procesu vakcinacije. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što otvaram najznačajniju i najposećeniju konferenciju čiji je značaj nemerljiv!” – istakla je ministarka Matić. Najavila je i da će biti održana aukcija za 5G spektar, čime će biti dat veliki doprinos razvoju savremenih industrija i hvatanju koraka za tehnološkim prodorima u savremenom svetu.

Predavanja je otvorio prof. Miroljub Labus, osnivač konsultantske kompanije Belox Advisory Services i veoma dobro poznat potpredsednik vlade koja je ustanovila temelje današnjeg ekonomskog pravca nakon petooktobarskih promena 2000. godine. Tema njegovog predavanja je bila makroekonomska situacija i prilike za poslovanje u narednoj godini “Ekonomski trendovi u 2022. godini”. Prof. Labus je predstavio tri modela izlaska iz recesije izazvane zdravstvenom krizom, a odgovarao je na pitanja publike uživo i online – što je i inače karakteristika BIZIT-a i odnosilo se na sve predavače i goste.

“Kada sam analizirao šta nas čeka u 2022. godini, jedva sam suzio dešavanja na 10 tačaka – i jedan od najbitnijih trendova će upravo biti još oštrija bitka za korisnike i zaoštravanje konkurencije u svakom pogledu. Mi proizvodimo mnogo više usluga nego roba, i to nije održivo, bez obzira što svi ovde uglavnom dolaze iz sfere usluga, pa ih to ne pogađa previše. Ukoliko želimo da postanemo izvozno orijentisana privreda, moramo da proizvodimo i prodajemo robu. Nažalost, održava se veliki odliv ljudskog kapitala, a pojavljuju se i makroekonomske neravnoteže koje su još uvek pod kontrolom, ali uvek postoji mogućnost da se stvari omaknu kontroli,” istakao je prof. Labus.

“Meni ovo liči na srčani udar i oporavak pacijenta posle srčanog udara”, istakao je povodom krive na grafikonu koji označava prognozu stanja svetske ekonomije MMF-a. Otkrio je i šta doprinosi rastu proizvodnje u Srbiji i u svetu, analizirajući strukturu domaće proizvodnje – 25% su robe i 75% su usluge, dok je u izvozu obrnuto – izvozi se 75% robe i 25% usluga, što dalje indicira šta mora da se menja i na koji način domaća privreda doprinosi rastu, uz pohvale za domaći IT i njegov udeo u BDP-u, koji iznosi oko 5,5%.

“Prema podacima NBS, u proteklih 15 godina doznake naših radnika su 33 milijarde evra, a ukupne strane investicije 35 milijardi evra. Profiti stranih kompanija su iznosile 22 milijarde dolara u istom periodu, što znači da je naša zemlja veoma profitabilna, donoseći velike stope profita spram iznosa ulaganja. Mi moramo da privlačimo investicije koje su izvozno orijentisane.”

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar