Home Promo Profitabilnost se vraća na nivo pre kriznog perioda

Profitabilnost se vraća na nivo pre kriznog perioda

by bifadmin

HELLENIC PETROLEUM je objavio svoje konsolidovane finansijske rezultate za treći kvartal 2021. godine, sa EBITDA-om od 125 miliona evra, što je povećanje od 90% u odnosu na treći kvartal 2020. godine i 58% u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine, uz odgovarajući neto prihod od 39 miliona evra. Isto tako, neto prihod za prvih devet meseci u 2021. iznosio je 258 miliona evra, što je više od 600 miliona evra u poređenju sa prošlom godinom.

Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući oporavku potražnje za naftom na svim ključnim tržištima, kao i poboljšanim referentnim maržama prerade, nakon što je marža bila na istorijski najnižim nivoima u prethodnom periodu. Pozitivan uticaj imali su takođe i izuzetan operativni rezultat u preradi i prodaji, kako u Grčkoj, tako i na međunarodnom nivou, kao i prvi rezultati iz programa strateške transformacije. Međutim, pored tih pozitivnih pomaka, povećanje troškova električne energije, kao i povećanje cena za emisiju CO2, postavili su izazove za industriju u Grčkoj kao i na međunarodnom nivou.

Rezultati Petrohemijske industrije su nastavili da se poboljšavaju, jer potražnja za ovim proizvodima premašuje trenutnu ponudu. Na tržištu Grčke i u inostranstvu, gde se već dve godine sprovodi plan proširenja i nadogradnje maloprodajne mreže, prodaja i profitabilnost su bili veći.

Povezane kompanije u sektoru energetike i gasa prijavile su još jednom poboljšanja učinka, uglavnom zbog veće potražnje za električnom energijom.

Finansijski rezultati prijavljeni u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI) su dodatno poboljšani, usled kontinuiranog povećanja cena sirove nafte i cene proizvoda, sa prijavljenom EBITDA-om za prvih devet meseci u 2021. od 531 miliona evra i neto prihoda od 258 miliona evra.

Strategija i ključni elementi razvoja

Proces korporativnog restrukturiranja Grupe se nastavlja. Nova korporativna struktura će imati višestruke prednosti u smislu fleksibilnosti u razvoju i finansiranju novih aktivnosti, upravljanja rizicima, kao i poboljšanja transparentnosti vrednosti u portfoliju aktivnosti Grupe.

Grupa će sprovesti svoje strateške ciljeve transformacije za održivi razvoj i prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika. S obzirom na status kompanije kao velikog potrošača energije, strategija Grupe se fokusira na stalno unapređenje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih izvora energije, dok će se kao proizvođač fokusirati na snabdevanje tržišta gorivom nove generacije, proizvedenim po najvišim standardima i specifikacijama. Drugi ključni aspekt strateške transformacije Grupe predstavljaće ubrzanje projekata koji se fokusiraju na obnovljive izvore energije (OIE), kao i na tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Do 2030. Grupa će težiti da smanji emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku za 50% i ovaj cilj nastavlja da bude jedan od najvažnijih kriterijuma za sve naše poslovne odluke. Solarni park snage 204 megavata u Kozanima na kome radi naš tim inženjera, jedan je od najvećih svoje vrste, i u zavšrnoj je fazi, gde su 14 od 18 parkova (koji su ekvivalentni snazi od 166 megavata), već završeni, dok se povezivanje sa mrežom visokog napona očekuje u drugom kvartalu 2022. godine.

Andreas Shiamishis, generalni direktor Grupe, je dao komentar o rezultatima:

„Ekonomski oporavak se ubrzao tokom trećeg kvartala 2021. godine, uglavnom zbog turizma koji je oživeo i povećane ekonomske aktivnosti, što je direktno uticalo na naš sektor. Rezultati Grupe su poboljšani u skoro svim aspektima u odnosu na prošlu godinu kao rezultat bolje situacije u okruženju i što je još važnije, kontinuiranih i stalnih unapređenja poslovanja u oblastima kao što su dostupnost prerade, poboljšanje tržišta u Grčkoj i našim međunarodnim predstavništvima kao i kontrole troškova. Međutim, osim tih pozitivnih pomaka, tekuća globalna energetska kriza, sa naglim povećanjem međunarodnih cena prirodnog gasa i pratećim porastom cena električne energije i CO2 vezanih za prirodni gas, utiče na industriju i proces energetske tranzicije.

Sve navedeno dodatno naglašava važnost i neophodnost procesa strateške transformacije Grupe i implementacije strategije „VISION 2025“. Nova korporativna struktura, nadogradnja korporativnog upravljanja, kao i značajni resursi i preraspodela kapitala, pomoći će nam da rastemo na novom energetskom tržištu i nastavimo sa jednako važnom dekarbonizacijom naših osnovnih aktivnosti”.

Potražnja na tržištu goriva kontinuirano raste

Tržište u Grčkoj: ukidanje ograničenja kretanja i putovanja, kao i ponovno pokretanje privrede i turizma tokom poslednjeg kvartala, doveli su do povećanja potražnje za gorivom za 8% u odnosu na prošlu godinu, čime je dostignut nivo iz 2019. godine. Ukupna potražnja goriva na tržištu Grčke iznosila je 1,6 miliona megatona, -1% u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine.

U međunarodnom poslovanju, povećanje prodaje na maloprodajnim mrežama i unapređeno upravljanje operacijama, doveli su do toga da EBITDA dostigne iznos od 20 miliona evra (+15%) u trećem kvartalu 2021. godine.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar