Home Promo NTP Beograd pomaže uspostavljanje NTP Banja Luka

NTP Beograd pomaže uspostavljanje NTP Banja Luka

by bifadmin

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske započelo je sa pripremama za uspostavljanje prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj. Kako su u tom procesu veoma značajna iskustva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koje kontinuirano radi na uspostavljanju okvira za ubrzan razvoj inovacija, kao i prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, u Beogradu je danas održan sastanak na temu saradnje u oblasti nauke i inovacija i potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu za uspostavljanje Naučno-tehnološkog parka Banja Luka (NTP Banja Luka).

Memorandum su potpisali ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević i v.d direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković. Sastanku i potpisivanju prisustvovali su državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. dr Marijana Dukić Mijatović i prof. dr Ivica Radović.

Potpisanim Memorandumom predviđeno je da NTP Beograd pruži savetodavnu stručnu podršku Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, kako bi se ubrzalo osnivanje naučno-tehnološkog parka u Banja Luci, u skladu sa dobrim primerima međunarodne prakse, kao instrumenta sposobnog da pospeši regionalni razvoj zasnovan na inovacijama i ubrza osnivanje i razvoj startap kompanija u Republici Srpskoj.

Ministarstvo će u saradnji sa NTP Beograd, intenzivno raditi na podizanju svesti o značaju tehnološkog preduzetništa i kulture inovacija, kao i ohrabrivanju mladih da započnu sopstveni biznis.

– Memorandum koji smo danas potpisali znači, pre svega, jednu veliku pomoć koju će nam pružiti naučno-tehnološki park u Beogradu u projektu osnivanja naučno-tehnološkog parka u Banja Luci. Današnji dan je i početak zasnivanja jednog potpuno drugog inovativnog ekosistema u Republici Srpskoj u kojem će svakako primarni savetnik biti institucije Republike Srbije, počevši od resornog ministarstva, ali isto tako i mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji. Nadamo se da ćemo kroz ekspertizu, kroz „know-how“ i iskustvo NTP Beograd u dogledno vreme doći do izgradnje NTP u Banja Luci u okviru kampusa Univerziteta, i da će nam njihova ekspertiza pomoći da on ostvari svoju punu funkciju, a to je da zadržimo naše mlade, visokoobrazovane ljude i talente u Republici Srpskoj i da svoje inovacije i ideje pretvore u biznis – rekao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Srđan Rajčević.

Saradnja u nauci i podrška inovacijama od velikog su značaja za razvoj celog društva.

– Vlada Srbije, svesna potencijala koji nauka i inovacije imaju za razvoj našeg društva, snažno podržava naučni rad i inovacije. S jedne strane obezbeđuje sredstva za finansiranje naučnih i inovacionih projekata, a s druge strane razvija neophodnu infrastrukuturu. Naučno tehnološki parkovi su deo te infrastrukture. Srbija ih ima četiri, a u njihovu izgradnju i opremanje uložili smo više od 53,7 miliona evra. Rezultat tih ulaganja su 128 inovativnih preduzeća koja posluju u naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu, od toga 72 startap i 56 tehnološko razvojnih, koja ukupno imaju 1785 zaposlenih. Rezultat tih ulaganja su inovativni proizvodi ovih preduzeća koji nalaze svoje mesto na tržištu i svakodnevnom životu ljudi. U tom smeru nastavljamo. Usvojena je i Strategija razvoja startap ekosistema, a pripremljen je i novi Zakon o inovacionoj delatnosti, koji će inovacionoj oblasti dati novi podsticaj– istakla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

NTP Beograd, kao prvi naučno-tehnološki park u Srbiji, koji je svojim eksponencijalnom rastom pokazao značaj inovacija za razvoj zemlje, u poslednje dve godine aktivno radi i na pospešivanju regionalnog razvoja u Srbiji zasnovanog na inovacijama, kroz podršku uspostavljanju i razvoju naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku.

– Mi smo ovde pokrenuli prvi naučno-tehnološki park sa ciljem da razvijemo jaku organizaciju za podršku inovacijama koja može pospešiti tehnološki razvoj zemlje. Razvojem našeg naučno-tehnološkog parka, razvili smo i specifičan eko sistem u malom, sposoban da svake godine stvara sve više i više startap kompanija, da ekponencijalno rastu zapošljavanje i izvoz, i taj ključ razvoja inovacionog eko sistema želimo da podelimo sa Ministarstvom u Republici Srpskoj – navela je Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar