Home Promo Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

by bifadmin

Kako da prirodni proizvodi postanu alternativa za dostupne lekove, kako će izgledati baterije buduće generacije i na koji način veštačka inteligencija može da pomogne lekarima u medicinskoj dijagnostici? Odgovore na ova pitanja traže Marija Ivanov, Snežana Papović i Tijana Šušteršič, mlade naučnice, ovogodišnje dobitnice Nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

Stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji. Ove tri sjajne mlade žene su u Vladi Republike Srbije nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemijskih, bioloških i inženjerskih nauka.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, uručujući nagrade dobitnicama, istakao je da su dostignuća žena u nauci često na izuzetno visokom nivou i da društvo to uvek treba da prepozna.

„Istraživanje, inovacije i rad su osnov napretka države i uveren sam da će vaša vizija i naučna dostignuća doprineti napretku naše nauke i društva. Broj ovogodišnjih prijavljenih kandidatkinja 58, od čega njih 23 su na doktorskim studijama, a 35 su doktori nauka, ukazuje da Srbija ima izuzetan naučni potencijal. To nas ohrabruje, ali i obavezuje, da i u budućnosti nastavimo da pružamo podršku našim izuzetnim mladim naučnicama i da nastavimo ulaganja u nauku. Da podstičemo talentovane i nauci posvećene žene kako bi unapredile svoj naučnoistraživački rad i nastavile da se bave naukom. Stipendija je samo vrsta ohrabrenja i podsticaj za unapređenje naučno-istraživačkog rada i nastavak rada u Srbiji. Verujem da će nagrađene mlade naučnice svojim primerom inspirisati i mnoge druge naučnice, ali i studentkinje i učenice koje tek treba da se opredele za naučnu karijeru. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi i radiće na poboljšanju uslova za nauku i istraživače i izuzetno je ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine oko 52 odsto populacije istraživača, što je daleko više od evropskog proseka“, rekao je Ružić.

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već jedanaest godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L’Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima su do sada dodeljene 32 stipendije, u ukupnom iznosu od gotovo 20 miliona dinara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar