Home Promo Predstavljamo Canon-ov prvi 8K Cinema EOS fotoaparat punog formata

Predstavljamo Canon-ov prvi 8K Cinema EOS fotoaparat punog formata

by bifadmin

Canon Europe danas najavljuje EOS R5 C, moćni hibridni kinematografski aparat koji kombinuje profesionalne funkcije snimanja filmova Cinema EOS linije proizvoda sa fotografskim mogućnostima EOS R sistema.

Osnovu čine CMOS senzor visoke rezolucije i punog formata, DIGIC X procesor i RF nosač objektiva, a ta tri elementa omogućavaju izuzetno verno snimanje u 8K, kao i fotografisanje u 45 megapiksela pri rafalnim brzinama do 20 kadrova u sekundi – a sve to u jednom telu. Nastavljajući revolucionarni uticaj koji je EOS 5D Mark II imao na filmsku industriju, kompaktno, a opet svestrano kućište modela EOS R5 C ispunjava zahteve naredne generacije stvaralaca sadržaja i solo snimatelja. Dodatno unapređujući Cinema EOS liniju proizvoda, Canon takođe najavljuje značajnu nadogradnju renomiranog modela EOS C70 preko ažuriranja firmvera. To će unaprediti već izvanredne Cinema EOS mogućnosti dodavanjem 12-bitnog Cinema RAW Light snimanja, između ostalih funkcija.

Canon-ova prva hibridna Cinema EOS kamera

Po prvi put u renomiranom Cinema EOS sistemu, EOS R5 C je sposoban za interno 8K 30p RAW snimanje, kao i do 60p kada se koristi eksterni izvor napajanja, čime se postiže izvanredna jasnoća i beskrajne mogućnosti postprodukcije. Zahvaljujući internom aktivnom sistemu hlađenja, stvaraoci sadržaja mogu da uživaju u satima snimanja u visokokvalitetnoj 8K rezoluciji. Zahvaljujući HDR podršci putem funkcija PQ i HLG, kao i Canon-ove popularne Canon Log 3 game, filmski stvaraoci mogu da snime zadivljujuće, verne video snimke i da realizuju šire izražajne mogućnosti, kako bi gledaoca zaista uvukli u sadržaj.

Opremljena Canon-ovim cenjenim Dual Pixel CMOS AF sistemom, kamera pruža Eye AF i EOS iTR AF X, čime se obezbeđuje precizan fokus svaki put. Ova napredna tehnologija automatskog fokusa prati ljudske oči u realnom vremenu, a čak može da prati njihove glave kada pogledaju suprotno od kamere. Radeći u kombinaciji sa Optical IS tehnologijom u kompatibilnim objektivima, ovaj aparat ima elektronsku stabilizaciju slike sa koordinisanom kontrolom koja ublažava efekte podrhtavanja prilikom snimanja iz ruke, radi glatkih snimaka i oštre slike.

Zahvaljujući senzoru od 45 megapiksela i DIGIC X procesoru, EOS R5 C krase vrhunske performanse fotografisanja i neverovatno velike brzine rafalnog snimanja do 20 kadrova u sekundi. DIGIC X takođe omogućava inovacije u obradi šuma koje pružaju osetljivost visine do 51.200 ISO – što je savršeno za snimanje u uslovima slabog osvetljenja, kao što su sportski događaji u zatvorenom. Pružajući fotografima veću kreativnu slobodu, 10-bitne HEIF slike mogu da se zabeleže uz proširen dinamički opseg i gamu boja. Dodatne opcije dostupne su uz periodični tajmer koji omogućava beleženje neverovatnog sadržaja sa ubrzanim protokom vremena (time-lapse) u visokoj rezoluciji.

Optimizovani 8K procesi rada

EOS R5 C snima Cinema RAW Light interno, kako bi održao 12-bitni snimak visoke detaljnosti uz širok dinamički opseg i gamu boja, a sve to u veličini datoteke s kojom može da se izađe na kraj. Canon je takođe predstavio tri novorazvijene varijacije RAW-a, uključujući RAW HQ (High Quality), RAW ST (Standard Quality) i RAW LT (Light Quality), tako da korisnici mogu da odaberu režim na osnovu svojih potreba snimanja i procesa produkcije. Dva slota za kartice – CFexpress 2.0 Type B i UHS-II SD slot za kartice – omogućavaju napredne opcije istovremenog snimanja, pri čemu se različiti formati, rezolucije i dubine bita mogu snimati istovremeno na svaku karticu radi postizanja fleksibilnih opcija procesa rada.

To uključuje snimanje zvuka prilikom snimanja u 4K 120p. Pored 12-bitnog Cinema RAW Light formata, EOS R5 C podržava Canon-ov popularni 10-bitni XF-AVC format do 810 Mbps i izuzetno svestrane MP4 opcije. Iskorišćavajući svoj 8K senzor punog formata, EOS R5 C omogućava 4K i Full HD snimanje sa izuzetnom jasnoćom, bojom i niskim šumom zahvaljujući internom preklapanju uzoraka (oversampling). To takođe olakšava snimanje sadržaja sa velikim brojem slika u sekundi u 4K 120p rezoluciji, bez opsecanja ugla gledanja i uz održavanje funkcionalnosti automatskog fokusa.

Svestranost i povezanost

Kroz model EOS R5 C, Canon profesionalcima daje svestranu alatku koja može da im pomogne u ispunjavanju sve širih zahteva koji se postavljaju pred stvaraoce sadržaja. Napravljen da koristi inovativni RF nosač objektiva, koji ima kratku žižnu daljinu između nosača i objektiva, kao i 12-pinski konektor za bržu komunikaciju između tela aparata i objektiva, EOS R5 C može da se koristi sa objektivima iz cele Canon-ove linije EF, RF i filmskih objektiva, kao i sa anamorfnim objektivima nezavisnih proizvođača, kako bi se postigao širi odnos stranica za veliko platno. Kako se povećavaju zahtevi za VR sadržajem, kombinacija 8K video zapisa sa Canon-ovim novim RF 5,2 mm F2,8L Dual Fisheye objektivom pojednostavljuje produkciju imerzivnog VR zapisa od snimanja do montaže.

Pored fleksibilnosti objektiva, ovaj aparat ima isti Multi-Function Accessory Shoe koji se nalazi na modelima EOS R3 i XF605 za direktno povezivanje i napajanje dodatne opreme kao što su Canon-ov DM-E1D stereo mikrofon, Canon Speedlight 470EX-AI i TASCAM-ov CA-XLR2d audio XLR adapter. EOS R5 C je takođe opremljen namenskim Timecode In/Out terminalom za integraciju u profesionalno rešenje sa više kamera. Zahvaljujući naprednim mogućnostima povezivanja, korisnici mogu da iskoriste Content Transfer Mobile aplikaciju za FTP prenošenje i uređivanje ML-G2 metapodataka – što je savršeno za prikupljanje vesti i za solo snimatelje.

Kompaktno, poznato telo

Kako bi zaista ponudio najbolje od oba sveta, EOS R5 C ima dva odvojena menija za snimanje fotografija i video zapisa – EOS R sistem i Cinema EOS interfejs. Kontrolišući ih preko tropoložajnog točkića za uključivanje, korisnici mogu da se savršeno prebacuju između režima i da pristupe relevantnim postavkama. Zahvaljujući 13 dugmića kojima mogu da se dodele funkcije i nizu profesionalnih video funkcija, EOS R5 C omogućava neverovatno prilagođavanje. Ova bioskopska moćna mašina takođe ima OLED tražilo od 0,5 inča visoke rezolucije koje ima 5,76 miliona tačaka radi precizne analize slike, dot-matriks ekran na vrhu radi brze provere postavki kamere i svetli, pokretni HD LCD monitor od 3,2 inča radi praktičnog gledanja iz različitih uglova tokom dana ili noći.

Dizajniran imajući solo snimatelje na umu, EOS R5 C koristi ultralaganu šasiju od 680 g – što je čini najmanjom i najlakšom Cinema EOS kamerom do sada. Iako je po prirodi kompaktna, ova kamera ima izdržljivo telo od legure magnezijuma i otporna je na prašinu i vremenske uslove, zahvaljujući intuitivnom dizajnu koji odvaja protok vazduha od elektronskih komponenti.

EOS C70 ažuriranje firmvera

Najnovije ažuriranje firmvera za C70 otključava napredne mogućnosti, uključujući dodatu Cinema RAW Light LT 4K opciju za snimanje i funkciju XF-AVC zamenskog (proxy) snimanja kako bi to podržalo. Stvaraoci mogu da izvuku iz modela EOS C70 potpuno nove kreativne mogućnosti i unapređen kvalitet slike, zahvaljujući Cinema RAW Light LT i novim Frame i Interval opcijama snimanja, kao što su animacija kadar-po-kadar (stop frame) i video sa ubrzanim protokom vremena (time lapse). Zahvaljujući firmveru objavljenom u decembru 2021, korisnici takođe mogu da uživaju u većoj kompatibilnosti sa 12 dodatnih objektiva kada koriste EF-EOS R 0,71x adapter za nosač, sa punom podrškom za optičku korekciju, metapodatke i automatski fokus, što filmskim stvaraocima daje veću fleksibilnost pri izboru objektiva.

Najmanja i najsvestranija Cinema EOS kamera do sada, EOS R5 C je vrhunski hibrid. Od savršenih 8K video procesa rada, do veoma brzih, veoma kvalitetnih fotografija, ova kamera je spremna da zabeleži sve što profesionalni stvaraoci sadržaja stave pred nju.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar