Home Promo Erste Bank a.d. Novi Sad: Ostvareni snažni rezultati u 2021. godini

Erste Bank a.d. Novi Sad: Ostvareni snažni rezultati u 2021. godini

by bifadmin

„Za nama je još jedna godina puna izazova u kojoj smo pokazali koliko su važni fleksibilnost, razumevanje i podrška kako bi klijenti bili sigurni da mogu da se oslone na nas. Pozitivan rezultat u svim aspektima poslovanja je dokaz da oni čvrsto veruju da smo sposobni da im obezbedimo proizvode i usluge u skladu sa njihovim potrebama i da nas doživljavaju kao istinske partnere. Ovakav rezultat ne bi mogao da bude ostvaren bez izuzetne posvećenosti svih zaposlenih koji kroz svoju ulogu finansijskih savetnika obezbeđuju rešenja po meri klijenata i na taj način im pomažu da unaprede uslove života i poslovanja“,izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

• Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 8,3% u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 105,12 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 21,2% i iznose 122,78 milijardi dinara.
• Krediti pravnim licima uvećani za 8,6% u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 102,25 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su veći za 12,7% i iznose 83,71 milijardu dinara.
• Dobit od kamata viša za 9,8% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 8,96 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 44,0% i iznosi 2,75 milijardi dinara.
• Neto dobit na kraju 2021. godine je dostigla 2,41 milijardu dinara, usled pada troškova rizika
• Bilansna suma je uvećana za 11,4%, sa 287 milijardi dinara na kraju 2020. godine na 319 milijardi dinara.
• Adekvatnost kapitala iznosi 18,72%.
• NPLracio na kraju 2021. godine iznosi 2,0%.

Rezultati Erste Grupe u 2021. godini: Snažne operativne performanse, niski troškovi rizika

„Najnovija dešavanja u vezi sa ratom Rusije sa Ukrajinom šok su za sve koji veruju u evropske ideje mira, demokratije i napretka. Kako stvari trenutno stoje, sukob će imati nesagledive posledice po kontinent – političke, ekonomske, ali pre svega humanitarne.
Erste Grupa nema operativno prisustvo u Rusiji i Ukrajini i naša direktna izloženost u ovim zemljama je zanemarljiva. Međutim, naša geografska blizina i duboke veze sa celim regionom nose sa sobom humanitarnu odgovornost. Kao banka u srcu Evrope, bićemo uz ljude u regionu tako što ćemo pružiti podršku i pomoć“, rekao je Bernd Špalt, generalni direktor Erste Grupe.

Finansijski direktor Erste Grupe Stefan Dorfler: „Imamo dokazani poslovni model, upečatljiv otisak u dinamičnim ekonomijama Centralne Evrope i solidnu kapitalizaciju. Svesni smo izazova do kojih bi mogao da dovede najnoviji razvoj situacije, ali smo uvereni da smo u dobroj poziciji da na njih odgovorimo.

Snažan ekonomski uspon u regionu CIE prošle godine pomogao je da povećamo naš prihod tako što smo podržali solidan rast potražnje za kreditima. U kombinaciji sa rekordnim prihodima od naknada i dobrim upravljanjem troškovima, ovo je dovelo do snažnog porasta našeg operativnog rezultata. Kako su naši troškovi rizika u 2021. godini bili daleko ispod nivoa izazvanih pandemijom iz 2020. godine, naš krajnji rezultat je naglo porastao.“

• Poslovni rezultat porastao za 17,1% na 3,4 milijarde evra, što odražava skroman rast troškova
• Neto prihod dostiže 1,92 milijarde evra usled naglog pada troškova rizika
• CET1 odnos od 14,5% odražava solidnu kapitalizaciju
• Prognoza za 2022. godinu: trenutna kriza u Ukrajini uključuje nepredvidljive posledice za čitavu Evropu kao celinu

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar