Home VestiBiznis & Finansije Iz novog seta sankcija Rusiji izuzeti dijamanti i luksuzna roba

Iz novog seta sankcija Rusiji izuzeti dijamanti i luksuzna roba

by bifadmin

Lideri EU su se usaglasili oko nametanja dodatnih sankcija Rusiji, koje su nazvane „Damokleov mač“, iako se u poslednjih par dana vodila polemika kako i šta će se naći u tom paketu mera.

Tako se na više strana u medijima pisalo da su Italija, Austrija i Nemačka zabrinute oko sankcija u bankarskom sektoru, Italija se protivi sankcijama koje se tiču železnice, kao i da se luksuzna roba izdvoji, a Belgija želi da izbegne sankcionisanje protoka dijamanata i sankcije energetskog sektora.

Kako je sinoć na svom Tviter nalogu napisao Džo Barns, korespodent birtanskog Telegrafa iz Brisela, italijanski premijer Mario Dragi je izdejstvovao da italijanska luksuzna roba bude izuzeta iz paketa sankcija Rusiji koje je uspostavila EU.
– Izgleda da je prodaja Gučija oligarsima veći prioritet od zadavanja udarca Putinu, dodaoe je Barnsov neimenovani izvor.

Belgijska industrija dijamanata, u Antverpenu, je takođe izuzeta iz paketa sankcija.

Usvajaju meru koja je rizik za sve

Dok će sa jedne strane ruska elita i dalje moći da uživa u svojim omiljenim proizvodima, evropski lideri se suočavaju sa činjenicom da je Rusija u velikoj meri imuna na sankcije koje su do sada uvođenje.
Sa tim na umu, Evropa se izgleda sprema da radikalizuje sankcije.

– Odluka da se Rusija izbaci iz globalnog platnog sistema SWIFT će biti doneta u narednih nekoliko dana, izjavio je jedan od guvernera jedne od centralnih banaka u okviru EU za Rojters.
– SWIFT je samo pitanje trenutka, desiće se uskoro, narednih dana, kazao je jedan od 27 guvernera iz zemalja članica Evropske centralne banke koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Rojters.

On je rekao da je takva odluka apsolutno neophodna.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar