Home Promo Upravljanje finansijama i izrada biznis plana – prve lekcije na edukativnim radionicama Erste Banke za preduzetnice

Upravljanje finansijama i izrada biznis plana – prve lekcije na edukativnim radionicama Erste Banke za preduzetnice

by bifadmin

Kako pravilno postaviti finansijski model poslovanja, kako obezbediti uravnotežen priliv novca i kako napraviti održiv biznis plan neke su od tema o kojima su preduzetnice i one koje planiraju to da postanu razgovarale sa stručnjacima na prvim edukativnim radionicama iz serijala pod nazivom Traže se: žene koje veruju u sebe. Ciklus je pokrenula Erste Banka kroz svoj program socijalnog bankarstva Korak po korak kao vid osnaživanja žena koje žele da razviju profesionalni potencijal i ostvare preduzetničke snove.

U prvom predavanju na temu finansija u preduzetništvu Aleksandar Vasilski, direktor Valor Grupe, govorio je o jednom od najčešćih pogrešnih uverenja kod nas – da se u preduzetništvo ne ulazi ako nam roditelji nisu ostavili mnogo novca. Diskutujući o praktičnim primerima, predočio je učesnicama koji su principi pokretanja biznisa, bez obzira na to da li govorimo o onom od nekoliko desetina hiljada ili onom od nekoliko miliona evra.

Preduzetnice i one koje razmišljaju da započnu svoj biznis, postavljale su pitanja iz svog svakodnevnog iskustva i navodile najveće izazove sa kojima se susreću. Neka od pitanja koja su ih zanimala bila su kako se na početku vrši projekcija fiksnih i varijabilnih troškova i kako se formira cena usluga. Odgovarajući na pitanje čemu dati veći prioritet, poslovnom ili finansijskom modelu, jer poslovna ideja može da povuče za sobom finansijske investicije koje ne opravdavaju takav poduhvat, Vasilski je rekao da poslovni model ima prioritet, a da se finansijska konstrukcija usput prilagođava. Takođe je naglasio da pored rada „u biznisu“, koji obuhvata svakodnevni operativni posao, istovremeno treba raditi i „na biznisu“ a to podrazumeva strateški pristup – promišljanje o razvoju i poslovnom modelu, te da za uspešan biznis ova dva procesa treba da se odvijaju paralelno.

Na drugoj tematskoj radionici specijalista za socijalno bankarstvo u Erste Banci Dragan Jozanov govorio je o biznis planu kao važnom savezniku u poboljšanju poslovanja. On je istakao da, iako kod mnogih postoji nelagoda pri pomisli na izradu ovog važnog dokumenta, biznis plan znatno povećava šanse za uspeh, štedi i novac i vreme u pokretanju i razvoju biznisa, a neizvesnost poslovanja svodi na najmanju meru. Prolazeći sa učesnicama detaljno kroz stavke biznis plana, Jozanov im je predstavio njegove osnovne segmente kao što su opis ideje, najznačajniji proizvodi i usluge, struktura kupaca, dugoročni i kratkoročni planovi, tržište, konkurencija i analiza rizika.

Sve zainteresovane preduzetnice i one koje žele to da postanu, a nisu bile u prilici da prisustvuju radionici ovaj model biznis plana mogu i same da pogledaju na platformi Korakpokorak.rs, gde ih takođe očekuju mnogi drugi edukativni materijali i korisne informacije u vezi sa pokretanjem biznisa. Dodatne savete na ovu temu takođe mogu pronaći i na edukativnoj platformi za finansijsku pismenost Ersteznali.rs.

Serijom ovih radionica Erste Banka želi da omogući što većem broju žena da razvijaju svoje preduzetničke veštine i poboljšaju održivost i konkurentnost svog biznisa. Žensko preduzetništvo je tema koju Banka aktivno prati, a pod sloganom #verujusebe podržava i javnosti predstavlja uspešne žene, heroine našeg doba, čija profesionalna predanost inspiriše i motiviše. Radionice su dostupne u onlajn formatu, a njihov sadržaj kreira se u zavisnosti od potreba i interesovanja samih polaznica koje su već predložile istraživanje tržišta i marketing kao neke od sledećih tema. Sve zainteresovane preduzetnice i one koje razmišljaju da započnu svoj biznis, mogu da se prijave za radionice, postave pitanja i kandiduju svoje teme putem mejla preduzetnice.pitaju@erstebank.rs.

Korak po korak je program socijalnog bankarstva, usmeren na korisnike kojima su usluge kreditiranja teško dostupne (startapi, socijalna preduzeća, nevladine organizacije). Kroz ovaj program, prepoznatljiv po jedinstvenoj kombinaciji finansijske podrške i mentorstva, do sada je sa oko 3.000.000 evra kreditirano 400 novoosnovanih firmi.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar