Home Promo Panel diskusija o industrijskom nasleđu u Srbiji

Panel diskusija o industrijskom nasleđu u Srbiji

by bifadmin

Razvoj industrije na teritoriji današnje Srbije može se pratiti od ranih pojava industrijske proizvodnje sredinom 18. veka, preko razvoja u sklopu različitih državnih i društvenih uređenja tokom 19. i 20. veka, zaključno sa prvim decenijama 21. veka.

Tokom poslednjih dvadeset godina svedoci smo gašenja većine industrijskih preduzeća, nekadašnjih nukleusa rada i života pojedinaca i zajednica. Materijalni i nematerijalni tragovi ovih procesa nosioci su istorijske, tehnološke i arhitektonske vrednosti koja se može čitati kroz istoriju proizvodnje, inženjerstva kao i arhitekture.

Industrijsko nasleđe u Srbiji danas privlači sve veću pažnju istraživača i javnosti. Posebno je zanimljiva tema industrijske arhitekture budući da je na njenu specifičnost u značajnoj meri uticala namena industrijskih objekata. Privatizacije, stečaji ili gašenja fabrika proizveli su izvestan broj napuštenih industrijskih kompleksa koji svojom specifičnošću pružaju nove mogućnosti. Iako često percipirani kao nepoželjni ili kao pretnja, ove građevine sa sobom nose i brojne mogućnosti u razvoju gradova.

Ovakva situacija otvorila je vrata urbanističkim i arhitektonskim intervencijama, memorijalizaciji i interpretaciji, a veliki broj napuštenih fabrika i kompleksa sve češće su predmet istraživanja, društvenih, istorijskih, arhitektonskih i urbanističkih.

Šta je to industrijsko nasleđe i u čemu je njegov značaj kao i šta industrijsku arhitekturu čini specifičnom neka su od pitanja koja će biti postavljena na panelu. Razgovaraće se o različitim aspektima istraživanja industrijskog nasleđa, o njegovim arhitektonskim i drugim vrednostima, različitim načinima njegovog očuvanja kao i o raznovrsnim mogućnostima koje ono pruža u neprekidnoj transformaciji gradova.

Učesnici panela:

Dr Žaklina Gligorijević, arhitekta urbanista, Kontura Beograd
Dr Saša Mihajlov, viša konzervatorka, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Dušica Gaković, direktorka projekta Novi Dorćol, Deka inženjering
Rifat Kulenović, muzejski savetnik, Muzej nauke i tehnike

Moderator:
Ada Vlajić, kustoskinja, Muzej nauke i tehnike

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar