Home Promo Odgovorno i održivo poslovanje OTP banke Srbija

Odgovorno i održivo poslovanje OTP banke Srbija

by bifadmin

OTP banka Srbija veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i sa razlogom se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Srbiji i primeni ESG principa delovanja. Za svoj angažman i doprinos društvu, banka je ove godine nagrađena sa čak dva priznanja.

U okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ banci je dodeljeno priznanje “Dobročinitelj”, dok je Francusko-srpska privredna komora, nagradila projekat Generator Zero, prestižnim priznanjem “Grand Prix”. Na ovogodišnjoj tradicionalnoj dodeli „Euromoney nagrade za izvrsnost 2022“ OTP banka Srbija proglašena je za “Najbolju banku u Srbiji”.

OTP banka na inovativne načine ostvaruje energetsku efikasnost – na krovu svoje centralne zgrade ima solarnu elektranu tako da proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a. Sve filijale povezane su na sistem koji omogućuje da se rasveta svuda gasi istovremeno. Banka, takođe, ima zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).

Ovo su samo neki od reprezentativnih primera koji su deo Izveštaja o održivom poslovanju za 2021. godinu koji je u potpunosti usklađen sa priznatim standardima Globalne inicijative za izveštavanje, kao i sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).

Prilikom predstavljanja Izveštaja, Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke, istakla je da je novina u godišnjem izveštaju to što po prvi put sadrži i detaljan pregled nefinansijskih učinaka kompanije i rekla:

„Kao najveći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga, svesni smo da imamo značajnu ulogu i uticaj na društveno i prirodno okruženje u kome poslujemo. Upravo ta odgovornost na svim poljima predstavlja temelj našeg poslovanja. Zbog toga našu strategiju baziramo na principima održivosti, kroz ostvarivanje balansa između ekonomskih, socijalnih i ekoloških uticaja. Za nas ekonomski rast nije potpun ako ne podrazumeva odgovoran odnos prema prirodnim resursima i okruženju. Mi preduzimamo i podržavamo inicijative koje sprečavaju kreiranje negativnih uticaja na životnu sredinu. Već smo usvojili ESG Strategiju održivog poslovanja čiju smo primenu započeli i time se obavezali na ispunjenje zadatih ciljeva“.

Jedna od najznačajnijih inicijativa na polju „zelene“ tranzicije u 2021. godini je projekat Generator Zero namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, startap neformalnim timovima i preduzetnicima, koji žele da svojim idejama i projektima doprinesu smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice. Program se realizuje i sa ciljem uvećanja znanja zaposlenih o tome na koji način mogu doprineti smanjenju karbonskog otiska u svom poslovnom i privatnom okruženju.

Prepoznajući važnost borbe protiv klimatskih promena, kao prva i jedina banka u Srbiji se priključila globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard sa ciljem da se u sledećih pet godina posadi čak 100 miliona stabala u područjima širom sveta kojima je pošumljavanje najpotrebnije.

Pored zaštite životne sredine, poslovanje Banke temelji se na odgovornosti prema tržištu, zaposlenima i zajednici, dok je u Izveštaju za 2021. godinu posebna pažnja posvećena društveno odgovornom poslovanju. Recimo, krajem 2019. godine Banka je pokrenula inicijativu Generator dobrih dela sa ciljem povećanja vidljivosti socijalnog preduzetništva u Srbiji i svih onih koji su njegovi direktni učesnici a koja se nastavlja u oktobru 2022. godine. Takođe, Banka se odazvala i pozivu Koalicije za dobročinstvo i priključila kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja se organizuje povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja.

U toku prethodne godine realizovani su i značajni projekti u segmentu korporativne odgovornosti čime je ostvarena uspešna saradnja sa brojnim organizacijama civilnog društva i državnim institucijama. Podrška OTP banke uključuje realizaciju robnih i novčanih donacija, mentorsku podršku, podršku u segmentu promocije, korporativno volontiranje, kao i doprinos uvećanju javne svesti o određenim temama opšteg značaja.
Podrška i ulaganje u sport, kao i promocija olimpijskih vrednosti, predstavljaju jedno od najznačajnijih oblasti u segmentu korporativnih davanja OTP banke koja je već 20 godina sponzor Olimpijskog komiteta Srbije. Ujedno, ovo je ubedljivo najduže sponzorstvo u srpskom sportu i primer je uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta.

Pored sporta, OTP banka ulaže i u kulturu i ima dugogodišnju saradnju sa Galerijom Matice srpske kojoj kontinuirano pruža podršku u projektima posvećenim očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa. U 2021. godini realizovan je projekat nazvan „DigitArt“ kroz koji je vredna kolekcija ove Galerije predstavljena u najsavremenijem, digitalnom formatu a saradnja se nastavlja u oktobru ove godine novim projektom. Banka je podržala i nagradni književni konkurs za originalan i neobjavljen roman na srpskom jeziku izdavačke kuće BOOKA. Pobednik konkursa će dobiti novčanu nagradu i objavljivanje romana, kao i mogućnost distribucije u regionu uz promociju autora i pobedničkog romana.

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar