Home Promo PARTNERS GLOBAL I USAID POKRENULI NOVI PROJEKAT ZA SNAŽNIJE GRAĐANSKO DRUŠTVO

PARTNERS GLOBAL I USAID POKRENULI NOVI PROJEKAT ZA SNAŽNIJE GRAĐANSKO DRUŠTVO

by bifadmin

Na Međunarodni dan demokratije, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Partners Global predstavili su projekat Za snažnije građansko društvo, koji sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Ovaj petogodišnji projekat USAID-a vredan 9 miliona dolara unaprediće podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva, stvoriti prostor da građansko društvo učestvuje u procesima javnih politika, okupiti građane i civilno društvo oko zajedničkih pitanja i podstaći dijalog između civilnog društva i vlade. Projekat sufinansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), koja je izdvojila 3 miliona dolara.

„Civilno društvo ne može samo da uspe. Umesto toga, civilno društvo, mediji, privatni sektor i vlada moraju da rade zajedno na inicijativama koje su važne za interese građana“, istakla je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID u Srbiji, na predstavljanju projekta.

S obzirom da je aktivno građansko društvo važan deo svakog demokratskog društva, projekat će podržati 25 lokalnih organizacija građanskog društva, po pet u svakom od pet regiona Srbije, koji će služiti kao centri podrške mreži od preko 300 organizacija građanskog društva, pokreta, aktivista i neformalnih inicijativa širom Srbije.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, govorila je o ulozi projekta u podsticanju kulture dijaloga u Srbiji, naglasivši da „Kada nećemo sami od sebe, bez pomoći civilnog društva, bez pomoći državnih organa, bez pomoći ikog, da sednemo kao ljudi i da porazgovaramo, onda zbog interesa budućnosti društva smo beskrajno zahvalni na ljudima koji imaju dijaloško znanje, veštine i ideje koji su privrženi svojim vrednostima radeći u civilnom društvu i koji traže Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao partnera u tim poslovima“.

Direktor projekta Za snažnije društvo Andrija Mijanović je istakao da „u narednih pet godina, kroz saradnju između ključnih aktera u procesima razvoja demokratije – samih organizacija, institucija i donosilaca odluka, privatnih inicijativa, akademije i medija, nameravamo da osiguramo stalni razvoj organizacija i građanskih inicijativa, i to računajući na regionalne i globalne primere dobre prakse i inovativne i proverene metodologije“.

„Građansko društvo ima važnu ulogu u mobilisanju građana, učešću u kreiranju politike i promovisanju demokratije. Zato se radujemo jačanju saradnje sa građanskim društvom i vladom na unapređenju okruženja za građansko društvo“, izjavio je Richard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar