Home Vesti U Velikoj Britaniji sve veći broj banaka povlači hipotekarne ugovore

U Velikoj Britaniji sve veći broj banaka povlači hipotekarne ugovore

by bifadmin

Sve veći broj banaka povlači hipotekarne ugovore zbog straha da će Banka Engleske dalje povećati kamatne stope kako bi se suprotstavila smanjenju funte – povećavajući mesečne otplate za prosečnu porodicu za čak 800 funti do sredine sledeće godine, prenosi Blic.

Zajmodavci širom zemlje, uključujući Halifaks, Virdžin Moni i Skipton, preduzeli su korak nakon što su analitičari upozorili da bi bazna stopa mogla da poraste na 6 odsto sledećeg proleća, nakon što je britanski Sterling naglo pao kao odgovor na prošlonedeljnu najavu mini budžeta kancelara Kvasija Kvartenga, piše Dejli Mejl.

Drugi koji su povukli ili izmenili ugovore uključuju Clidesdale Bank, Scottish Building Society, Leek United Building Societi, Nottingham Building Societi, Bank of Ireland i Paragon Bank.

Rastući troškovi mogli bi predstavljati katastrofu za porodice

Rastući troškovi mogli bi predstavljati katastrofu za porodice koje se već bore sa krizom troškova života, dok se kupci prvi put suočavaju sa mesečnom otplatom od 1.100 funti, što je trećinu više nego što su plaćali u januaru, prema portalu za nekretnine RightMove.

Vlasnici kuća su danas na društvenim mrežama rekli da su ‘preplašeni’ rastućih kamata, kao što je jedan napisao na Tviteru: ‘Tako sam uplašen, mislim da bismo mogli da završimo bez krova nad glavom.’

Drugi je rekao da je ‘ležao budan noću’ brinući se kako će priuštiti povećanje otplata, žigošući to kao ‘anksioznost od steroida’, dok je samohrana majka molila za pomoć, dodajući: ‘Tako sam uplašena.’
Osnovna stopa je trenutno na 2,25 odsto nakon sedmog uzastopnog povećanja prošlog četvrtka – u odnosu na rekordno nisku stopu od 0,1 odsto u decembru.

Povećanje na čak 6 odsto sledeće godine bilo bi veliki udarac za oko dva miliona vlasnika kuća koji imaju varijabilne kredite, koji se kreću u skladu sa osnovnom stopom.

Takođe postoji još 1,8 miliona zajmoprimaca koji su trenutno zaključani u jeftinim fiksnim poslovima koji ističu tokom sledeće godine.

Sada se suočavaju sa plaćanjem na hiljade funti više godišnje na hipoteku, jer zajmodavci mahnito povećavaju stope kako bi odrazili predviđanja analitičara.

Neko ko je uzeo dvogodišnju fiksnu hipoteku od 200.000 funti u martu 2021., kada je prosečna stopa bila 1,5 odsto, doživeo bi skok na godišnjem računu za 7.000 funti ako stope porastu na 6 odsto, prema podacima investicione kompanije AJ Bell .
U još jednom neuspehu za zajmoprimce koji očajnički žele da se zaključe sa pristupačnim fiksnim ugovorom, mnogi zajmodavci su odgovorili na neizvesnost kamatnih stopa tako što su privremeno potpuno napustili tržište.

Stalna revizija u skladu sa tržišnim uslovima

Čak 20 zajmodavaca juče je krenulo da povuče desetine kredita, prema hipotekarnom brokeru L&C.

Funta se stabilizovala u ranom trgovanju na azijskim tržištima u utorak, dok je blago oporavila.

Sterling je do 7 ujutru bio oko 1,08 dolara, ali ekonomisti su upozorili da bi i dalje mogao da padne u paritet sa dolarom ove godine po prvi put.

Hipotekarni gigant Halifak povukao je sve svoje proizvode za kupce kuća koji naplaćuju naknadu ‘kao rezultat značajnih promena u tržišnim cenama hipoteka’ poslednjih nedelja. Niz manjih zajmodavaca krenuo je njegovim stopama.

Halifaks je naglasio da nije promenio svoje hipotekarne stope i da je nastavio da nudi opcije za aranžmane bez naknade za zajmoprimce.

U međuvremenu, Virgin Monei je uklonio čitav asortiman za nove kupce. Zahtevi za hipoteke koji su već podneti biće obrađeni normalno i postojeći zajmoprimci će i dalje moći da pređu na drugi posao.

Između ostalih zajmodavaca, HSBC je rekao da nema planove da menja hipotekarne ponude, dok je NatVest rekao da su njegove stope pod „stalnom revizijom u skladu sa tržišnim uslovima“.

Dejvid Holingvort, iz hipotekarnih brokera L&C, rekao je: „Promenljivi troškovi finansiranja primoravaju zajmodavce da promene cene svojih kredita. To je bilo tačno tokom cele godine, ali ta volatilnost je dobila turbo podsticaj kako tržišta reaguju na prošlonedeljne događaje. Kao rezultat toga, više njih donosi odluku da se povuče dok se prašina ne slegne.’

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar