Home Promo BIZIT: Raskrsnica puteva između digitalnog i korporativnog upravljanja

BIZIT: Raskrsnica puteva između digitalnog i korporativnog upravljanja

by bifadmin

Zatvorena deveta regionalna konferencija BIZIT „Re:Start 23“, koja se ove godine održala u hotelu Crowne Plaza. Drugi dan BIZIT skupa, najveće regionalne manifestacije koja okuplja sve što vredi od domaćeg i regionalnog IT-ja, i koji organizuje PC Press, donosi teme Data centri i IT infrastruktura, Cyber security i IT dating, odnosno obrazovanje i zapošljavanje.

Tema predavanja Danka Jevtovića, potpredsednika upravnog odbora, ICANN je bio Digital Governance. On je govorio o iskustvu rada u ICANN organizaciji, kao i oblastima rada, te usklađivanja regulatornih tela, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao što je upravo ICANN.

„Veliko je zadovoljstvo ponovo biti ovde. Danas smo u digitalnom dobu i moramo biti svesni raskrsnice puteva između digitalnog i korporativnog upravljanja, odnosno governance-a. Digitalno koristimo kao krovni pojam za Internet, onlajn, sajber, virtualno, to je sintagma koja se uspostavila i podrazumeva digitalno poslovanje i paradigmu odnosa prema životu i poslovanju. Današnji svet je hibrid fizičkog i digitalnog, gde je sve povezano i ništa više nije odvojeno. Korporativno upravljanje ima svrhu da vrši nadzor, usmerava, vrši kontrolu i odgovorno je. No, korporacija kao takva je napravljena da svako bude zamenjiv, ma koliko visoko ili nisko bio u hijerarhiji.“

Prisutnima se obratio i Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora u RNIDS-u. Njegovo izlaganje se odnosilo na temu DNS-a i sajber bezbednosti. On je govorio o tri stuba informacione bezbednosti – to su poverljivost, integritet i dostupnost. Poverljivost koja ima za cilj sprečavanje i zaštitu sistema i podataka, integritet koji podrazumeva održavanje doslednosti, tačnosti i verodostojnosti podataka i dostupnost, koja znači da bi servisi i informacije trebali biti stalno dostupni.

„Kako DNS radi? Njegova uloga je da prevodi slovne adrese u IP adrese preko kojih komuniciraju računari. DNS razrešivač potom na osnovu zahteva korisnika pribavlja IP adresu željenog servisa. Kada vi na računaru otkucate naziv sajta, vi praktično šaljete zahtev za razrešavanje DNS-a DNS serveru. Podaci vezani za DNS su javni, ali zonski fajlovi nisu javni, i zbog toga treba paziti šta se deli preko interneta i kome se šta šalje, bilo preko mejla, preko internet aplikacija za ćaskanje ili bilo kojim drugim putem. Na osnovu IP adrese i naziva računara neko može da rekreira mrežu, što nije dobro. Osim toga, svaki put kada pošaljete zahtev ISP-u, on dobije vašu IP adresu i zahtev koji ste uputili, i tako zna šta ste tražili i kom ste servisu hteli da pristupite. Stoga postoji ogroman potencijal za zloupotebe svih vrsta.“

Potom je održan panel koji je za temu imao bezbednost na internetu, što podrazumeva sajber bezbednost, ali i druge vrste zaštita i bezbednosti, obuhvatajući sve vrste bezbednosti podataka. Panel „Kako čuvate naše podatke?“ je vodio moderator Luka Milinković (eSigurnost). Učesnici panela su bili: Ljubica Vojinović (A1 Srbija), Žarko Kecić (RNIDS), Dejan Milićević (NLB Komercijalna banka) i Aleksandra Skoko Despenić (Republički zavod za Statistiku).

Razmatrani su današnji izazovi u svetu po pitanju sigurnosti podataka, koji se danas nalaze raštrkani po raznim mestima na Internetu koja su u manjoj ili većoj meri izložena bezbednosnim rizicima. Analizirane su najčešće bezbednosne pretnje sa kojima se korisnici susreću u svakodnevnom korišćenju Interneta i komunikaciji putem istog, bilo u privatne, bilo u poslovne svrhe. Razmatrana su bezbednosna pitanja iz različitih uglova – regulatornih organa, telekomunikacionih provajdera, bankarskog sektora, kreatora sajber bezbednosnih rešenja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar