Home Promo Održana je osma RSNOG konferencija

Održana je osma RSNOG konferencija

by bifadmin

U utorak, 15. novembra, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group) organizovala je svoju osmu godišnju konferenciju. Skupu je prisustvovalo preko 130 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a bilo je moguće pratiti je i putem video strima.

Konferencija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), kompanija Unicom Telecom i Serbian Open Exchange (SOX), kao i sponzora RIPE NCC, Internet Society i Team Cymru.

Konferenciju je otvorio Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS, koji je naglasio institucionalnu podršku koju Fondacija pruža RSNOG zajednici od samog početka i pohvalio sve veći kvalitet i broj učesnika konferencije. Nakon njega, Danko Jevtović, potpredsednik Upravnog odbora ICANN-a, upoznao je prisutne sa aktivnostima ove globalne organizacije koje su značajne za domaće internet operatore.

Usledio je blok sa prezentacijama u kome je prvo predavanje održao Boško Radivojević. On je pričao na temu FinOps-a, odnosno kako postići harmoniju između sektora finansija i mrežnih inženjera kada su dinamičke cloud usluge u pitanju. Sledeći predavač je bio Džon Braun iz organizacije Team Cymru, globalnog lidera u oblasti informacione bezbednosti. Braun je govorio o načinima za borbu protiv distribuiranih denial of service (DDoS) napada i besplatnog alata koji zajednici nudi Team Cymru (UTRS – Unwanted Traffic Removal Service). Na redu je zatim bio Goran Slavić iz kompanije NCR koji je prisutnima govorio o 10 stvari koje treba znati kada su u pitanju softverski definisane Wide Area Networks i njihovi različiti aspekti – od instalacije, preko održavanja, do izazova koji se javljaju u primeni i tome kako ih prevazići. Na kraju bloka, Nataša Mojsilović, iz organizacije RIPE NCC, upoznala je domaće internet operatore sa aktivnostima ove organizacije koja koordinira internet adresiranje i usmeravanje sadržaja u evropskim internet mrežama. Ona je istakla da srpska internet zajednica aktivno učestvuje u treninzima, kursevima i događajima koje organizuje RIPE. Zahvaljujući tome, RIPE je odabrao Srbiju kao mesto održavanja velike godišnje konferencije RIPE 85, koja je krajem oktobra ove godine u Beogradu okupila preko 500 internet profesionalaca iz 70 zemalja iz regiona Evrope, Bliskog istoka i dela Centralne Azije.

Drugi blok konferencije bio je posvećen stanju sajber bezbednosti u Srbiji. Diskusiju je moderirala Dunja Majstorović iz firme Siemens Energy, a učesnici su bili Sergej Stolić iz A1 Srbija, Aleksandar Kostadinović iz RNIDS-a, Daniela Andrović iz Nacionalnog CERT-a – RATEL, Viktor Varga iz Unicom Telecom-a, Sergej Petković iz Nova Defense, kao i Darko Šehović iz FIN-CSIRT – Udruženja banaka Srbije. Svaki učesnik je iz svoje perspektive komentarisao trenutno stanje, izazove i moguće pravce razvoja kada je u pitanju poboljšanje informacione bezbednosti privatnih kompanija, države, ali i krajnjih korisnika.

Treći blok bio je posvećen temi razvoja portfolija digitalnih usluga, što je aktuelna stvar za sve operatore. Diskusiju je moderirao Slobodan Marković iz UNDP-a, a u njoj su učestvovali Natali Delić iz Telekoma Srbije, Marija Stojanović iz Yettel-a, Goran Stojadinović iz A1 Srbija i Kosta Andrić iz ICT Hub-a. Tokom diskusije bilo je reči o tome kako operatori prave svoje ponude digitalnih usluga, kakve su reakcije korisnika i šta su njihova očekivanja, kakva interna prilagođavanja pružanje takvih usluga iziskuje i kakvi trendovi se očekuju u ovoj oblasti u budućnosti.

Na kraju je održan tradicionalni RSNOG kviz o poznavanju internet umrežavanja, informacione bezbednosti i sajber kulture, koji je ove godine sponzorisao Serbian Open Exchange (SOX). Prva nagrada je bila trodnevni boravak na Zlatiboru za dve osobe, dok su druga i treća nagrada bili vaučeri za kupovinu elektronske opreme i senzora za razvoj prototipova.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar