Home Promo Savet stranih investitora održao redovnu godišnju Skupštinu

Savet stranih investitora održao redovnu godišnju Skupštinu

by bifadmin

Savet stranih investitora (Savet) održao je redovnu godišnju sednicu Skupštine, na kojoj je usvojen godišnji i finansijski izveštaj za 2022. godinu kao i promene statuta koje se odnose na način izbora i dužinu mandata članova Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

U svom uvodnom obraćanju, potpredsednica Saveta i generalni direktor Rochea za Srbiju i Crnu Goru Ana Govedarica je istakla da je 2022. godina bila ogromna prekretnica za Savet jer je organizacija obeležila dve decenije rada. „Ponosni smo na ostvareni rast i zahvalni smo članovima na njihovom angažovanju“, dodajući da „godina iza nas nije bila nimalo laka, ali je Savet stranih investitora ostao angažovan i fleksibilan, dosledno tražeći mogućnosti za unapređenje ekonomije i društva Srbije u celini.“

Savet stranih investitora je izmenio prioritete na listi preporuka u odnosu na prošlogodišnje zbog novih okolnosti: intenziviranje pregovora sa EU o statusu članstva, usklađivanje domaće regulative sa evropskim standardima, ubrzanje rada na preporukama Bele knjige, vraćanje inflacije u okvire ciljnog koridora, završetak restrukturiranja infrastrukturnih preduzeća, posebno u oblasti energetike i optimizacija fiskalnog opterećenja i javnih rashoda za sprečavanje rasta javnog duga zemlje.

Sednica Skupštine omogućila je praćenje evidencije o dosadašnjim aktivnostima i usvajanje godišnjih i finansijskih izveštaja za 2022. godinu. Savet je ove godine obeležio 20 godina od osnivanja i rada na unapređenju poslovne i investicione klime u Srbiji.

Takođe, ove godine je Bela knjiga, vodeći projekat Saveta, predstavljena u novom formatu u okviru Radne grupe Vlade Republike Srbije i Saveta stranih investitora za implementaciju preporuka Bele knjige. Nadalje, Savet je osnovao deveti radni odbor, za turizam i ugostiteljstvo čime je jasno stavio do znanja da ovaj sektor ima značajnu perspektivu u srpskoj privredi. Nastavljen je intenzivan dijalog sa svim relevantnim akterima u Srbiji, uključujući Vladu, Evropsku uniju, međunarodne finansijske organizacije, diplomatski kor, poslovna udruženja i druga slična tela. Savet stranih investitora pokrenuo je regulatorne inicijative u značajnim oblastima kao što su porezi, obnovljivi izvori energije, konverzija zemljišta (bez naknada), zakon o širokopojasnom pristupu (internetu) i e-fakturisanje.

Organizovano je nekoliko stručnih konferencija i edukacija, uključujući i predstavljanje inicijative Otvoreni Balkan. Članovi Saveta su učestvovali u mnogobrojnim značajnim događajima i konferencijama. Više informacija je raspoloživo u Godišnjem izveštaju Saveta za 2022. godinu, dostupno za besplatno preuzimanje na internet stranici Saveta (www.fic.org.rs).

Upravni odbor Saveta čine sledeći predstavnici: Telenor Srbija d.o.o. generalni direktor Majk Mišel, VIP A1 Srbija & A1 Slovenija generalni direktor Dejan Turk, rukovođeći partner revizorsko-konsultantske kompanije Ernst&Young u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Ivan Rakić, G4S Secure Solutions d.o.o. generalni direktor Aleksander David Sold, Belgrade airport d.o.o. generalni direktor Fransoa Berizo, generalna direktorka kompanije Roche d.o.o. Ana Govedarica, generalna direktorka Nestlé Adriatic Hub South (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) Marjana Davidović, direktor korporativnih poslova i komunikacija za Adriatika region u JTI i predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji, Goran Pekez, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović, generalni direktor kompanije SGS Beograd, SGS Adriatica, SGS Slovenija & SGS Bosna i Herzegovina, Marinko Ukropina i generalni direktor i predsednik Hemofarma i Stada Balkan klastera, Ronald Zeliger.

sredstava od svake ugovorene DDOR eko-polise za sadnju stabala u narednoj godini. Ugovaranjem eko-kasko ili eko-Moja kućica osiguranja, kao i godišnjeg eko-Paketa putnog osiguranja, klijenti će direktno doprineti tome koliko će stabala obogatiti različite gradove Srbije.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar