Home Promo Relio podiže 3 miliona evra, novi fintech Lava Odorovića sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu

Relio podiže 3 miliona evra, novi fintech Lava Odorovića sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu

by bifadmin

Švajcarski fintech Relio sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu dobio je investiciju od 3 miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa namenjenih kompanijama.

Tehnologija bazirana na principima detaljnog poznavanja klijenata automatizuje procese otvaranja računa, pre svega, u delu upravljanja i preuzimanja rizika (compliance), efikasno umanjujući mogućnost zloupotrebe i sprovođenja kriminalnih aktivnosti. Ovaj poduhvat predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je prethodno osnovao Pentu (Penta), vodeću neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj.

Dobro za poslovanje, loše za kriminalce

Neobanke kao što su Revolut i Wise preoblikovale su digitalno bankarstvo u Evropi. Međutim, izazovi usklađivanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma ostali su najslabija karika digitalnih banaka koje opslužuju kompanije. Složene vlasničke strukture, međunarodni tokovi novca i komplikovani poslovni modeli kreiraju veće rizike u smislu zloupotrebe u svrhu pranja novca, finansiranja terorizma, kršenja međunarodnih restriktivnih mera, prevara itd. Posledica povećanog rizika je duže vreme potrebno za otvaranje računa, od nekoliko nedelja do više meseci, uslovljeno pre svega neefikasnošću banaka.

Transakcije i računi se često zamrzavaju preventivno dok se manuelno ne provere slučaj po slučaj. Kašnjenja zbog neefikasnih ručnih provera su izuzetno frustrirajuća za kompanije koje žele na vreme da isplaćuju plate i fakture. Relio je razvio sistem otvaranja računa koji takve provere obavlja brzo i precizno, automatski mereći rizik tokom procesa odlučivanja. Ova prednost pozicionira Relio kao rešenje za zahtevne kompanije koje pridaju veliku vrednost pouzdanom švajcarskom platnom prometu bez neefikasnosti prouzrokovane sporim bankarskim procesima koji se aktiviraju u nestandardnim slučajevima, a imaju za cilj upravljanje rizikom.

Runda finansiranja za predstojeće lansiranje na tržište

Relio je osnovao izvršni direktor Lav Odorović, koji je uspešno pokrenuo Pentu (Penta), neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj. Kancelarijom u Beogradu rukovodi suosnivač Žarko Vukadinović, bivši predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivša Telenor banka). Sa završenom rundom finansiranja, startap će unaprediti razvoj tehnologije, raditi na dobijanju FINMA Fintech licence i regrutovati nove zaposlene u Beogradu i Cirihu kako bi bili spremni za početak poslovanja. Dodatnim širenjem beogradske kancelarije, talenti iz Srbije će dobiti priliku da rade na jednom od najsavremenijih tehnoloških proizvoda u finansijskom sektoru, koji donosi novu vrednost za sve aktere menjajući ustaljene neefikasne prakse. Ovo za domaći startap ekosistem znači direktan pristup znanju i aktuelnim trendovima u fintech-u iz Švajcarske, jednog od globalno najnaprednijih tržišta u ovoj oblasti.

Ovaj poduhvat finansijski podržavaju TX Ventures, HTGF (High-Tech Gründerfonds) i SIX Fintech Ventures. Baza investitora takođe uključuje F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital i nekoliko poslovnih anđela.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar