Home Некатегоризовано Šest firmi zainteresovano da kupi Geneks kulu, sa 17 cena pala na 7 miliona evra

Šest firmi zainteresovano da kupi Geneks kulu, sa 17 cena pala na 7 miliona evra

by bifadmin

Geneks kula danas bi mogla lako naći kupca i to posle dve neuspešne prodaje. Neki kažu treća sreća, a nije ni isključena imajući u vidu veliku zainteresovanost za kupovinu ovog objekta sada kada je cena prilično spuštena. Poslovni deo Geneks kule na samom početku prodavan je za dve milijarde dinara. Sada se procenjuje na 834 miliona dinara. Cena je praktično pala sa 17 na oko 7 miliona evra.

Kako nezvanično saznaje „Blic Biznis“ za kupovinu je zainteresovano 6 kompanija registrovanih u zemlji i inostranstvu i među njima su ozbiljna imena srpkse privrede koja su se vrlo često pojavljivala na sličnim nadmetanjima.
Prvo javno nadmetanje u 2022. godini bilo je 23. maja i proglašeno je neuspešnim jer nije bilo zainteresovanih kupaca, objavila je tada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cena na prvom nadmetanju iznosila je nešto preko 2 milijarde dinara. Geneks kula ili poslovna polovina „Zapadne kapije Beograda“ po drugi put oglašena je na prodaju 25. jula, a na tom nadmetanju cena je iznosila1,46 milijardi dinara.

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada nedavno su održali protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država.

Privredni sud u Beogradu je još marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015. U stečaju je godinama i njena kćerka firma ICG.

NA prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora ukupne površine 14.943 metra kvadratna, kao i prostori između 27. i 37. sprata čija je ukupna površina 1.450 kvadrata. U celinu je uvrštena i garaža površine ko 9.000 kvadrata, kao i 10 garažnih prostora površine 6.445 kvadrata.Javno nadmetanje biće održano 6. februara u 12 sati na adresi Terazije broj 23.

Zgrada u Ulici Narodnih heroja 43 u vlasništvu je kompanije za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni saobraćaj Generalexport u stečaju.

Zašto Geneks ne može da se proda?

Nedavno je za „Blic Biznis“ procenitelj Milić Đoković rekao da zgrada mora kompletno i adekvatno da se sredi, jer je dosta propala zbog neulaganja. Kako kaže, nije problem za kupca da je plati, već je problem mnogima šta da radi sa tom zgradom. Čak i lokali koje zgrada ima nisu poželjni ni za trgovce, jer ne postoji prilaz automobilom, što današnji kupac očekuje.

– Ja sam svojevremeno predlagao da se to malo sredi, i da se iznese ozbiljnim svetskim investitorima na sajmovima u Štutgartu, Kanu, Kini, Dubajiu, da ne prodajemo samo sirovinu. Više košta adaptacija nego pravljenje novog objekta. Mora bar malo da se našminka, da se sredi i da se dovede u funkcionalno stanje da bi privuklo kupce. A zatim da se ponovo oglasi super brend ili kao novi proizvod. Tada bi mogla da se proda čak i po početnoj ceni, rekao je svojevremeno Đoković.

Prodaja traje skoro deceniju

Geneks kula početkom 2009. godine je bila prvi put ponuđena na prodaju, kada je početna cena bila 20,8 miliona evra.

Zainteresovani kupci su treba da za učešće na aukciji uplate depozit od 1,56 miliona evra. Kupac je takođe bio u obavezi da u radni odnos primi 61 zaposlenog u Geneks kuli, Što se nije desilo.

Agencija za privatizaciju je zatim, 14.07.2010 objavila da je Geneks ponovo na prodaju. Kula na Novom Beogradu u vlasništvu kompanije „Generaleksport“ bila je ponuđena po početnoj ceni od 15,6 miliona evra. Ipak, aukcija koja je bila zakazana za 6. septembar te godine završila se neuspešno.

Generaleksport je u stečaju od 2015, a u stečaju godinama je i njena kćerka firma ICG.

Izvor: eKapija, Blic Biznis
Izvor: Bing

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar