Home Promo Heroji održivog poslovanja na Kopaonik biznis forumu

Heroji održivog poslovanja na Kopaonik biznis forumu

by bifadmin

„Kada sam rešio da otvorim Teatar na Brdu, nisam znao ništa o preduzetništvu. Mojim računovođama trebalo je šest meseci da mi objasne šta je faktura. Ali sam vremenom naučio da budem samoodrživ. Teatar je počeo da živi od karata, mi smo počeli da zapošljavamo sve više i više ljudi, a zahvaljujući poseti naše mnogobrojne publike uspeli smo pozitivno da utičemo na poslovanje obližnjih i lokalnih ugostiteljskih objekta.“

Ovako je, po prvi put od osnivanja, Andrija Milošević, opisao svoj preduzetnički put – od glumca do vlasnika Teatra na brdu i preduzetnika, na specijalnom događaju NLB Komercijalne banke „ESG NLB Heroji“, održanom u okviru 30. Kopaonik biznis foruma.

Ovaj jedinstven događaj našeg proslavljenog glumca povezao je sa još tri heroja održivog poslovanja i pobednika „zelenih“ konkursa NLB Komercijalne banke – Bojanu Ristić, vlasnicu „EkoParka Beograd“, Lazara Jovanovića, suosnivača „Smart Watering Solutions“, inovativnih daljinskih rešenja za poljoprivredu i profesora Ivana Spasojevića, koji stoji iza izuma svetskih razmera, „tečnog drveta.

Bojana Ristić je posle 15 godina života u Kanadi i rada u velikim korporacijama, odlučila da za svoju višečlanu porodicu i svoje petoro dece obezbedi zeleni kutak, sa čistim vazduhom i zdravom organskom hranom. Tako je nastao Eko park Avala, koji danas ima više od 900 sadnica voća, preko 1.000 čokota grožđa, različitih vrsta povrća i tri plastenika.

„Svi mi govorimo o održivom poslovanju, kao o načinu koji nas vodi u budućnost i svi smo još jednom imali priliku da utvrdimo da je za početak dovoljno da uredimo svoje neposredno okruženje, kako bismo uticali i na širu zajednicu. Meni je lično održivo poslovanje donelo mnogo, a najpre to da mogu da gledam svoju decu kako u našem dvorištu beru zdrave, organske jabuke, uče od nas o reciklaži i stiču odnos prema očuvanju životne sredine“, poruka je Bojane Ristić.
Lazar Jovanović je još kao student sa cimerom oživeo porodično imanje gde je zasadio lešnik, a problem navodnjavanja rešio je tako što je osmislio aplikaciju koja potpuno automatizuje ovaj proces, smanjući troškove navodnjavanja za oko 30 odsto.

„U početku nisam očekivao da će biti toliko teško pokrenuti svoj posao. Ali, posle nekog vremena sam shvatio da će uvek biti izazova i da moraš da se boriš sa njima. Ljudi su bili skeptični prema nama i naši prvi korisnici su bili pravi entuzijasti jer su nam verovali. Ono što sam naučio podižući svoj biznis od nule i gradeći ga na temeljima održivog poslovanja jeste da treba biti strpljiv, verovati u svoj proizvod i vredno raditi“, rekao je Lazar na panelu.

Profesor Ivan Spasojević i njegov tim iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu stoje iza inovativnog domaćeg patenta, tečnog drveta (Liquid3), koje se instalira na betonskim površinama na kojima ne može da se zasadi drvo i time omogućava proizvodnju kiseonika.

„Moje kolege panelisti posvećeni su životu u prirodi, a ja se trudim da i onima koji ostaju u gradovima omogućim čist vazduh. Naš izum – tečno drvo, nastalo je baš iz te namere, da proizvede kiseonik u zagađenim gradskim sredinama, gde sadnja zelenila nije moguća“, kaže profesor Ivan Spasojević.

NLB komercijalna banka je ove godine generalni sponzor 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma, čime je, kao nova članica NLB Grupe, nastavila tradiciju snažne podrške najznačajnijem poslovnom događaju u Srbiji i regionu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar