Home Promo MBOX intermodalni terminal obeležio svoj prvi rođendan

MBOX intermodalni terminal obeležio svoj prvi rođendan

by bifadmin

Danas je u Popovcu, novoj industrijskoj zoni nadomak Niša, na svečanoj proslavi uz prisustvo više od 100 klijenata i saradnika, obeležen prvi rođendan MBOX intermodalnog terminala. Ovim činom proslavljena je prva godina uspešnog upravljanja kompanije MBOX, najsavremenijim terminalom ovog tipa u Srbiji i regionu.

Intermodalni terminali su u logističkoj struci sve zastupljeniji i smatraju se ključnim činiocem daljeg razvoja logističkih mreža jer na efikasan način kombinuju razne vidove transporta robe na ekonomičan i ekološki održiv način.

„Danas slavimo prvu godinu uspešnog poslovanja MBOX intermodalnog terminala sa našim prijateljima i poslovnim partnerima, i izuzetno smo ponosni i zahvalni što imamo tako jaku podršku logističke industrije ovog regiona. Upravo uz takvu podršku smo uspeli da već prve godine bez većih poteškoća prihvatimo preko 120 kontejnerskih vozova i izvršimo više od 16 000 zvaničnih pretovara. Takođe smo u procesu dobijanja dozvole i za pretovar i smeštaj kontejnerima sa opasnom robom po RID i ADR standardima, zatim nabavke novog reachstacker-a, dok nas sledeće godine očekuje proširenje centra u vidu dve velike hale od po 15.000 m2“, izjavio je izvršni direktor MBOX Dejan Nikolić.

Kada je MBOX terminal pušten u rad prošle godine, kompanija Milšped se vodila idejom da u ovom delu Srbije potreban jedan baš ovakav logistički centar koji će doneti nova logistička rešenja, sniziti transportne troškove, i uticati na pozitivan razvoj celog regiona i dovođenje novih investicija u južnu i centralnu Srbiju. U novoj industrijskoj zoni u Popovcu novi železničko-drumski intermodalni terminal izgrađen je po najmodernijim evropskim standardima, čime ovaj logistički centar ima mogućnost da opslužuje kompletnu gravitacionu zonu – otprilike 50.000 TEUsa godišnje.

Idealne lokacije, na trasi koridora 10, čvorištu između istoka i zapada u logističkom smislu ima odličnu makro lokaciju, te je MBOX u neposrednoj blizini velikih i značajnih luka u čitavom okruženju. Na taj način se svim klijentima MBOX Terminala otvara mogućnost poslovanja preko grčkih, turskih, slovenačkih i hrvatskih luka i terminala.

Na ovaj način se garantuje visok nivo efikasnosti transporta kontenera, a u prilog toj tvrdnji ide i činjenica da se terminal nalazi odmah pored Ranžirne stanice Niš, koja je druga po veličini u Srbiji zbog čega lako smešta vozove, a još značajniji je brz prolaz do samog pretovarnog koloseka MBOX, garantujući dragocene uštede vremena i resursa.

Sa kapacitetom za skladištenje više od 2.700 kontejnera i posebnim parkingom za kamione i automobile, zvanični carinski terminal poseduje moderne sisteme kontrole pristupa, veliki broj nadzornih kamera uz dodatno prisustvo fizičkog tehničkog obezbeđenja 24/7. Bezbednost se postavlja na još viši nivo kroz NAVIS-ov sistem TOS (terminal operating system) koji beleži trenutnu lokaciju svakog kontejnera u realnom vremenu. Dodatno, korisnici terminala kao što su brodari ili špediteri putem EDI konekcije mogu da u realnom vremenu dobiju sve detalje o poziciji i kretanju njihovih kontejnera.

Nezavisno da li je u pitanju tank kontejner, „swap body” kontejner ili intermodalna poluprikolica, MBOX terminal obezbeđuje brz pretovar sa kamiona na vagon i obrnuto. Pretovar se obavlja modernom Reach stacker mehanizacijom, a nalogodavac po izvršenoj operaciji može putem E-bussiness aplikacije da proveri status svog kontejenera. Od skoro, terminal je i u procesu dobijanja dozvola za pretovar i skladište kontejnera sa opasnom robom: RID i ADR.

Takođe, prisutni na obeležavanju prvog rođendana MBOX intermodalnog terminala su mogli da se upoznaju sa budućim planom dodatne ekspanzije poslovnih aktivnosti uvođenjem novih železničkih servisa (Ljubljana-Niš i Turska-Niš) kao i izgradnjom skladišnih prostora, čime ovaj logistički centar postaje jedan od ubedljivo najvećih u ovom regionu, što otvara mogućnosti za nova efikasna logistička rešenja na korist klijenata.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar