Home Promo Rezultati MOL Grupe u prvom kvartalu: Jaka EBITDA vođena odličnim internim performansama

Rezultati MOL Grupe u prvom kvartalu: Jaka EBITDA vođena odličnim internim performansama

by bifadmin

MOL Grupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. MOL Grupa je u prvom kvartalu 2023. ostvarila 714 miliona USD čiste CCS EBITDA, uprkos regulatornim preprekama i smanjenju cena nafte i gasa.

Snažan učinak je bio rezultat solidnih internih performansi u svim odeljenjima: Consumer Services segment se oporavio od prošlogodišnjih najnižih vrednosti, Upstream obim proizvodnje je porastao, a prerada je ostala profitabilna u Downstream segmentu. MOL je u prvom kvartalu 2023. ostvario preko 500 miliona USD pojednostavljenog slobodnog toka gotovine, skoro isto kao i u prethodnom kvartalu i u istom kvartalu prošle godine, pri čemu su sve divizije dale svoj udeo.

Predsednik i izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate: “MOL Grupa je ostvarila stabilne rezultate u prvom kvartalu 2023. godine, pošto su normalizovani makro uslovi uglavnom bili ublaženi dobrim internim rezultatima divizija. Naša kompanija je dostigla važne prekretnice u podršci energetskom suverenitetu regiona, Upstream divizija je uspela da poveća obim domaće proizvodnje, isporučili smo sopstvenu naftu iz Azerbejdžana u Evropu i nastavili smo sa investicijama omogućavajući našim rafinerijama koje nemaju izlaz na more da pristupe sirovoj nafti iz različitih izvora. Pored toga, divizija Consumer Services je iz prošlogodišnje krize izašla jača i počeli smo sa radom u Poljskoj.

Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini, jasno je da su ekonomske posledice tu da i dalje menjaju sliku evropske energetske scene. Uprkos negativnom uticaju regulatornih prepreka, naš integrisani, otporni poslovni model pokazao se uspešnim u ovom veoma izazovnom okruženju, omogućavajući nam ne samo da nastavimo sa našim naporima na diversifikaciji, već i da ostanemo na pravom putu sa našim transformacionim projektima.”

Downstream čista CCS EBITDA povećana je za 18% ako poredimo sa istim periodom prošle godine i dostigla 299 miliona USD. Petchem marža je ostala pod pritiskom, ali učinak prerade i marketinga bio je u stanju da nadoknadi negativne pokretače, uprkos oporezivanju ekstra prihoda u Mađarskoj. Potražnja za motornim gorivima u Mađarskoj je smanjena za 14% u odnosu na isti period prethodne godine tokom Q1, pošto je ograničenje cena povećalo potrošnju u Q1 prošle godine, dok je potražnja blago porasla u Slovačkoj za +3% i Hrvatskoj za 1%. Prekretnica je postignuta u naporima za diversifikaciju sirove nafte u martu kada je MOL Grupa transportovala laku naftu Azeri iz svog suvlasničkog nalazišta ACG u Azerbejdžanu do rafinerije Slovnaft u Bratislavi, dodatno podržavajući fleksibilnost izvora sirove nafte.

Consumer Services EBITDA je porasla za 97% u Q1 2022 u odnosu na prethodnu godinu, podstaknuto poboljšanjem regulatornog okvira i dodatnim porastom marže koja se ne odnosi na gorivo. Obim prodaje se povećao za 16% u poređenju sa istim periodom prošle godine, podržan sa oko 200 miliona litara pozitivnog neorganskog uticaja kao rezultat akvizicije Lotosa u Poljskoj. Nakon proširenja portfelja Consumer Services u Poljskoj krajem 2022. godine, brend MOL je lansiran u zemlji i rebrendiranje benzinskih stanica je u toku. Broj lokacija Fresh Corner porastao je u celoj mreži na 1.172 u Q1 2023, sa 1081 u Q1 2022.

Upstream EBITDA je smanjena na 283 miliona USD u Q1 2023. jer su sniženje cena nafte i gasa i dodatni porezi koji se naplaćuju na proizvodnju u Mađarskoj, a šema regulisanih cena gasa u Hrvatskoj pokvarila je rezultate. Međutim, divizija je ostvarila 205 miliona USD pojednostavljenog slobodnog toka gotovine. Kao rezultat naših izuzetnih napora za razvoj polja, obim proizvodnje se povećao u Mađarskoj i u Iračkom Kurdistanu. Prava ACG-a su takođe bila veća zbog većeg udela u okruženju sa niskim cenama nafte, čime je ukupna proizvodnja bila iznad 95 mboepd, što je iznad proizvodnih smernica. Implementacija programa plitkog bušenja gasa je nastavljena u Mađarskoj, 3 bušotine su uspešno testirane u Q1 2023, čime je ukupan broj plitkih gasnih bušotina porastao na 19 od početka programa, 2019. Uprkos pritisku troškova u lancu vrednosti, grupa OPEKS jedinice je ostao ispod 6 USD/bbl u Q1 2023.

Gas Midstream Q1 2023 EBITDA dostigla je 79 miliona USD, porasla za 64% u odnosu na prethodnu godinu, zbog povećane potražnje za prekograničnim kapacitetima u skladu sa većim obimom izvoza. Smanjenje cene gasa i promena prenosnih tokova imali su pozitivan uticaj na cenu potrošnje gasa.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar