Home Promo 10 godina Šekspir festivala: “To ispade bolje nego što sam očekiv’o”

10 godina Šekspir festivala: “To ispade bolje nego što sam očekiv’o”

by bifadmin

Šekspir festival proslavlja svoj 10. rođendan! Ovaj jedinstveni festival u našoj u zemlji, koji od 2014. godine publici predstavlja savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, ove godine se održava od 29. juna do 5. jula uz podršku UNIQA osiguranja.

Deseti po redu Šekspir festival iznova će nam predstaviti kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, šta sve pronalaze u njemu, a potom i gde je u svemu tome naše pozorište.

U okviru 10. izdanja festivala biće prikazano ukupno 8 predstava. Publici će se u ambijentu rezidencije Vila Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije. Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava “Bogojavljenska noć” u režij Ivana Vanje Alača.

Povodom jubilarnog 10. izdanja Šekspir festival je inicijator nove programske linije – MOJ PRVI ŠEKSPIR. U cilju daljeg negovanja dela V. Šekspira u našoj zemlji i razvitka i podrške lokalnoj pozorišnoj zajednici, projekat “Moj prvi Šekspir” omogućava mlađoj generaciji pozoriših stvaralaca (reditelj, glumci, produkcija, tehnička realizacija …) da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan Šekspirov komad. “Bogojavljenska noć” rezultat je saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad. Nakon premijernog izvođenja na Šekspir festivalu, predstava će tokom narednih sezona nastaviti svoj život u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih.

Jedan od najpoznatijih Šekspirovih komada “Romeo i Julija” izvešće 30. juna ansambl Jerevanskog državnog kamernog teatra koji u Srbiju dolazi iz daleke Jermenije.

Duhoviti i lucidni “Magbet, košmar za dvoje” turske pozorišne trupe Tiyatro BeReZe na Šekspir festival dolazi nakon učešća i uspeha na brojnim festivalima širom sveta – SIBIU, Kopenhagen, Gdansk Shakepeare festival …

Inkluzivni programi koji svet pozorišta približavaju specifičnim društvenim grupama tradicija je Šekspir festivala. Ove godine, “Perikle” nagrađivane britanske trupe Flute Theatre nakon predstavljanja tradicionalnoj festivalskoj publici u Vili Stanković 2. jula, imaće svoje posebno izvođenje za osobe sa autizmom.

Festival će u oktobru biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka “Théâtre des Bouffes du Nord” i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot Rempling.
Francusko-britanska produkcija “Šekspir – Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlot Rempling i Sonje Vider Aterton (violončelo).

Prateći program i ove godine uključuje inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira.

Nakon izvođenja predstave „Perikle“ u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, londonski Flute Theatre će predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom izvesti i za osobe sa autizmom. Ova metoda putem serije senzornih igara pozorište približava osobama sa autizmom.

Na Šekspir festival iz Njujorka dolazi predstava „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih ’’Luda’’.

Mladi glumci Inđije okupljeni oko Kreativnog centra „Artelje“ izvešće „Ukroćenu goropad“, dok će izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ publiku u Vili Stanković podsetiti o nastanku i razvoju jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala u Srbiji koji je u proteklih 10 godina bio domaćin 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!

Program 10. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, koji je između ostalog rekao :

„Pre deset godina rodio se Šekspir festival u Čortanovcima! Otvorio ga je upravo Šekspirov Glob teatar iz
Londona ! A onda su nam u goste dolazile predstave iz 22 zemlje sveta … 54 predstave, više od 20
naslova iz celokupnog opusa Šekspira igrano je na najrazličitije moguće načine: kao drama, anti drama,
komedija, tragedija, mjuzikl, džez koncert … rep – stand up komedija, koreodama … Preko 20.000
gledalaca bili su naši gosti! Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji. Oberon u
’’Snu letnje noći ’’ rekao bi : ’’To ispade bolje nego što sam očekiv’o’’.

Takođe, najavio je da će se Šekspir timu pridružiti Boris Liješević, kao koselektor festivala.

Ispred institucija koje su podržale ovaj događaj govorili su i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Živan Živanović, pomoćnik predsednika Opštine Inđija i Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

Prisutnima se obratio i Aleksandar Simurdić kao predstavnik novoformiranog borda festivala.

„Drago nam je što i u ovom desetom, jubilarnom izdanju Šekspir festivala, na ovoj dobro poznatoj pozornici Vile Stanković, UNIQA nastavlja da igra svoju ulogu. Podrška kulturi jedna je od važnih odrednica našeg duštveno odgovornog poslovanja i za nas od izuzetnog značaja.

Kako je i sam Šekspir rekao “Znamo šta jesmo, ali ne znamo šta možemo biti”, neizmeno nam je drago što je saradnja Šekspir festivala i UNIQA osiguranja prevazišla standardne forme i što je prerasla u prijateljstvo koje traje punih deset godina.

Da “Jaki razlozi čine jaka dela” Šekspir festival je potvrdio svake godine, a nama je drago što smo mogli da damo doprinos da festival iz godine u godinu raste, donoseći ljubiteljim pozorišne umetnosti svaki put najbolje predstave iz domaće i svetske produkcije. I ove godine ćemo zajedno uživati u delima najvećeg dramskog stvaraoca svih vremena, onako kako smo navikli – pod vedrim nebom, a ovoga puta u posebnoj svečarskoj atmosferi.

Sa nestrpljenjem čekamo 10. izdanje Šekspir festivala, jer svet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

Šekspir festival je član Evropske mreže Šekspir festival i dobitnik je priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine 2022 – 2024“ kao jedna od najznačajnijih pokrajinskih manifestacija sa aspekta međunarodne promocije Vojvodine i Srbije.

Osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novog Sada, UNIQA osiguranja. Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ulaznice za 10. Šekspir festival mogu se od 14. juna kupiti na svim Tickets prodajnim mestima.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar