Home Promo DDOR kao primer održivosti: Uticaj ESG principa na budućnost kompanija i zajednice

DDOR kao primer održivosti: Uticaj ESG principa na budućnost kompanija i zajednice

by bifadmin

Osiguravajuća industrija ima ključnu ulogu u ekonomiji, zaštiti životne sredine i integraciji ESG (Environmental, Social, and Governance) ciljeva u poslovne strategije i korporativnu kulturu.

U Srbiji, održivo poslovanje postaje sve neophodnije kako se povećava svest o važnosti zaštite životne sredine i društvenoj odgovornosti. Kroz primenu ESG principa, kompanije mogu unaprediti svoje performanse, stvoriti poverenje kod investitora i potrošača, i doprineti održivom razvoju zajednice.

Kompanija DDOR, deo italijanske Unipol grupe, snažno se zalaže za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena, uključene u trogodišnju strategiju, što se jasno vidi kroz integraciju pet ciljeva održivog razvoja UN-ove Agende 2030 u svoje poslovanje, a kakva je sudbina onih koji nastave da posluju mimo ESG principa održivosti? – važno je pitanje na koje su stručnjaci u ovoj oblasti pružili odgovor, u okviru regionalne konferencije “Rizici novog doba: održivost i izdržljivost”, u organizaciji BeRiskProtected platforme.

Kako je istakao direktor Direkcije za održivi razvoj u DDOR osiguranju Leo Pandžić, nepoštovanje ESG principa može doneti nekoliko značajnih rizika.

“Prvo, tu su regulatorni rizici, koji uključuju moguće kazne, ograničenja poslovanja ili povećane troškove pridržavanja propisa, posebno u vezi sa emisijom stakleničkih gasova. Drugo, nedostatak usklađenosti s ESG principima može dovesti do gubitka konkurentske prednosti jer kompanije koje ne prate zelenu tranziciju propuštaju priliku za inovacije, efikasnije tehnologije i održive poslovne modele. Na duže staze, ove kompanije će se suočiti s povećanjem direktnih i indirektnih troškova poslovanja, što će smanjiti njihovu profitabilnost i konkurentnost na tržištu u poređenju s onima koje su uspešno prešle na održive prakse. Treće, reputacija je takođe u igri, s obzirom na to da javnost sve više prepoznaje probleme klimatskih promena i očekuje da kompanije preduzmu konkretne korake ka održivosti“, istakao je Pandžić.

U kontekstu podrške matične kompanije, DDOR ima priliku da primeni najnovije ESG standarde, tehnologije i najbolju praksu u podršci očuvanju životne sredine i omogućavanju dobrobiti svih zainteresovanih strana. Unipol grupa trenutno nudi više od 60 proizvoda u neživotnom i životnom osiguranju, koji su povezani sa najmanje jednom od tri ESG komponente.

“Mogao bih reći da čak i najmanja akcija može učiniti razliku i izvrši pozitivan uticaj i da klimatske promene jesu bitna tema, jer je to rizik koji može uticati na sve naše živote sa jedne strane i perspektive poslovanja sa druge strane. U Srbiji, DDOR takođe uvodi i standarde cirkularne ekonomije, kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora, uvođenje hibridnih vozila u vozni park, ali i integraciju ekološke komponente u poslovnu praksu putem EKO polisa osiguranja koje generišu sredstva za urbano pošumljavanje i stvaranje zelenije sredine u gradovima”, naglasio je Pandžić.

Unipol je lider u promenama u Italiji implementirajući ESG standarde u poslovne procese kao što su ublažavanje ESG rizika, investicije, procena rizika i brige o nekretninama, dok istovremeno proaktivno, kroz različite projekte, pozitivno utiče na ublažavanje efekata klimatskih promena.
“Čini se da radimo dobar posao, što potvrđuje i nagrada Franko Delneri koju nam je dodelila Konfindustrija Srbija“, zaključuje Leo Pandžić.

U svetlu sve većeg fokusa na održivost, poslovne organizacije se suočavaju s potrebom da integrišu ESG ciljeve u svoje poslovne strategije. Kako je rečeno na konferenciji, to nije samo trend, već neophodnost kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Kompanija DDOR svesna je da je to ključni put ka stvaranju vrednosti za zaposlene i širu zajednicu. Kroz integraciju pet ciljeva održivog razvoja UN-ove Agende 2030 integrisanih u trogodišnju strategiju poslovanja, DDOR nastoji da doprinese zaštiti životne sredine, očuvanju prirodnih resursa i unapređenju društva.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar