Home Promo Program vredan 6,5 miliona evra za osnaživanje mladih u 10 evropskih zemalja

Program vredan 6,5 miliona evra za osnaživanje mladih u 10 evropskih zemalja

by bifadmin

UniCredit Fondacija, korporativna fondacija UniCredit Grupe, čija je svrha da otključa potencijal sledeće generacije Evrope i evropska mreža Dostignuća mladih (Junior Achievement), koja okuplja organizacije koje sprovode programe preduzetničkog obrazovanja, pokrenuli su program „Osnaži se za budućnost“ kako bi zajedničkim snagama sprečili rano napuštanje škole.

Kroz ovo partnerstvo UniCredit Fondacija će uložiti 6,5 miliona evra za realizaciju trogodišnjeg programa u deset zemalja u kojima UniCredit posluje: Srbiji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Program je namenjen učenicima uzrasta od 10 do 19 godina, a cilj je ponovno angažovanje učenika u školi, poboljšanje rezultata, sprečavanje napuštanja škole i inspirisanje učenika da istraže i pronađu karijere koje im odgovaraju.

Andrea Orćel, predsednik UniCredit Fondacije, istakao je: „UniCredit je složan u zajedničkoj nameri da osnaži zajednice da napreduju, pa je rad UniCredit Fondacije u obrazovanju od suštinske važnosti za to. Važnije je nego ikad da smo posvećeni izgradnji svetlije budućnosti za našu omladinu kroz obrazovanje, stvarajući tako put za budući rast i razvoj zajednice. Partnerstvo Fondacije sa Junior Achievement mrežom pomoći će nam da to uradimo tako što ćemo se direktno boriti protiv jednog od najvećih izazova sa kojima se prosvetni radnici našeg kontinenta suočavaju u ovom trenutku: stope napuštanja škole, koje guše mogućnosti zapošljavanja i ostavljaju trajan uticaj na životni standard. Kroz ovo novo partnerstvo, UniCredit Fondacija i Junior Achievement imaju za cilj da dopru do više od 400.000 učenika u 10 zemalja osnažujući ih kroz transformativnu moć učenja“.

Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Bank Srbija, rekao je: „Naša banka u Srbiji godinama veoma uspešno sarađuje sa organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji, a sada će partnerstvo na nivou UniCredit Fondacije i evropske mreže Junior Achievement omogućiti još više prilika i razmenu prakse za osnaživanje mladih za napredak, učenje i razvoj širom Evrope. Ovo partnerstvo i razmena iskustva i različitih modela pristupa osnaživanju obrazovanja u različitim zemljama značajno će uticati na poboljšanje uslova za obrazovanje mladih na lokalu. Naši zaposleni će svakako nastaviti da pružaju podršku mladima kroz mnogobrojne edukativne programe Dostignuća mladih, jer verujemo da budućnost svih nas leži u razvoju veština mladih i njihovoj pripremi za buduće karijerne korake“.

Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, rekao je: „Misija organizacije Dostignuća mladih je da približava stvarni svet biznisa mladim ljudima i razvija njihove potencijale a da bi se to ostvarilo neophodno je aktivno učešće poslovnog sektora u procesu obrazovanja. Veoma nam je drago što je UniCredit Fondacija posvećena istom cilju i što ćemo zajedničkim snagama uticati na kreiranje preduzimljive generacije koja je otvorena za promene, osnažena i spremna za suočavanje sa budućnošću. Verujemo da je uključivanje učenika u zanimljive, interaktivne i edukativne programe najbolji model za sprečavanje ranog napuštanja škole i motivisanje mladih da istražuju svoje mogućnosti“.

Program „Osnaži se za budućnost“ biće sprovođen u saradnji sa školama, organizacijama i poslovnim sektorom a aktivnosti će u zavisnosti od pristupa biti podeljene u tri kategorije – „inspirisani“, „spremni“ i „uspešni“.

Tokom tri godine trajanja programa, organizacije članice Junior Achievement mreže zajedno sa UniCredit mentorima će osnažiti učenike za sticanje osnovnih znanja, veština i stavova neophodnih da preuzmu kontrolu nad svojom budućnošću i ostvare svoje ambicije. Učenicima će biti pružena sveobuhvatna podrška dok prelaze iz oblasti učenja u sticanje zarade, kroz omogućivanje vrednih prilika kao što su učešće u programu „Menadžer na dan“, stažiranje, zapošljavanje ili čak otpočinjanje preduzetničkog putovanja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar