Home Promo Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim važnijim tržištima

Snažan rast prodaje u svim područjima i na svim važnijim tržištima

by bifadmin

Troškovi poslovanja i dalje izrazito visoki, ali su odlični prodajni rezultati omogućili rast profitabilnosti

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2023. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 721,6 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 15,5 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 73,1 miliona evra, dok je neto dobit rasla 1,7 odsto i iznosi 36,5 miliona evra.

“U još uvek nestabilnom i izazovnom okruženju, Atlantic Grupa je ostvarila snažan rast prodaje u svim segmentima te na svim važnijim tržištima. Rastom se posebno ističu područja Slatko i slano te Pića, koja su uz vrednosni, ostvarila i značajan količinski rast prodaje, i treba istaći kako su i prodajni volumeni ostalih poslovnih segmenata stabilni, što je potvrda naše strategije i kvaliteta naših brendova. Odlični prodajni rezultati su, uprkos i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga kao i energenata, ali i značajnom porastu plata, omogućili rast profitabilnosti. Zahvalan sam našim zaposlenima, kupcima, dobavljačima i partnerima na predanosti i želji da svakim danom naše poslovanje zajedno činimo jačim“, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Slatko i slano, Pića i Donat prednjače u rastu

Najveći rast od 30,7 odsto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Slatko i slano, čiji su vodeći brendovi Smoki i Najlepše želje, zahvaljujući optimizaciji asortimana, pojačanim marketinškim aktivnostima te uspešnom lansiranju novih proizvoda. Sledi SPP Pića s nosećim brendom Cedevita, koje se može pohvaliti uspešnim lansiranjem novih Cedevita vitaminskih voda i rastom od 19,4 odsto, te Poslovno područje (PP) Donat s rastom od 12,1 odsto. Među distribucijskim područjima prednjače Severna Makedonija s rastom od 19,9 odsto, Hrvatska s rastom od 19,0 odsto i Srbija s rastom od 16,5 odsto.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sopstveni brendovi čine 62,5 odsto, apotekarsko poslovanje 8,9 odsto, dok principalski brandovi učestvuju s 28,6 odsto prihoda od prodaje. Kafa se sa 145,4 miliona evra, tj. udelom od 20,1 odsto u ukupnom prihodu od prodaje, ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Proizvodnja zelene energije, novi logističko distributivni centar u Skoplju i prva nagrada za odnose s investitorima

U prvih devet meseci 2023. godine Atlantic Grupa je uspešno pokrenula rad dve solarne elektrane na svojim lokacijama, centralnom logističko distributivnom centru Zagreb i na proizvodnoj lokaciji u Rogaškoj Slatini. U maju je Atlantic predao obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije Strauss Adriatic, a zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. U području distribucije, ranije je s Grupom Podravka dogovorena saradnja koja podrazumeva Atlanticovu distribuciju

Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, uz istovremenu Podravkinu distribuciju Atlanticovog asortimana na tržištu SAD-a. Osim toga, u Sloveniji je ostvaren značajan iskorak u razvoju poslovanja saradnjom s novim principalom Haleon (Sensodyne, Corega, Parodontax, Aquafresh), dok je u Skoplju dugoročni razvoj zajamčen zaključenjem 12 miliona evra vredne investicije u novootvoreni logističko distributivni centar.

Od važnijih priznanja treba istaći da je Atlantic Grupa četvrtu godinu zaredom dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima, koja se dodeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke berze, pri čemu je dosada čak sedam puta dobila prvu nagradu, a još je šest puta bila među top tri nagrađene kompanije.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar