Home Promo Novosadski startup menja Holivud: Odlične vesti za filmsku industriju stižu iz Wonder Dynamics-a

Novosadski startup menja Holivud: Odlične vesti za filmsku industriju stižu iz Wonder Dynamics-a

by bifadmin

Zahvaljujući timu kompanije Wonder Dynamics i dvojici osnivača – Nikoli Todoroviću, VFX supervizoru i režiseru, i holivudskom glumcu i producentu Tye Sheridanu (poznatom po filmu Ready Player One) – sve što je filmskom umetniku sada potrebno za produkciju filma jeste kamera.

Novosadski startap time je uneo revoluciju u produkciji animiranih filmova jer Wonder Dynamics platforma, koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji, omogućava amaterskim i nezavisnim stvaraocima, sa skromnijim budžetom, da u bilo koju scenu dodaju animirane likove, i to uz samo nekoliko klikova.

Sam proces inače je veoma komplikovan i skup jer podrazumeva da glumci nose MoCap odela zahvaljujući kojima se beleže pokreti, a ova tehnika se koristi u filmovima poput Avatara i Planete majmuna. Troškovi za ovaj deo produkcije mogu iznositi i do 20.000 dolara po sekundi.

„Mi smo filmski stvaraoci koji, kao i mnogi drugi umetnici u našoj industriji, nisu imali budžet za vrstu naučno-fantastičnih filmova koje smo želeli da snimimo, pa smo odlučili da kreiramo AI alat koji smanjuje ogromne finansijske troškove“, rekao je Nikola Todorović, suosnivač i CEO Wonder Dynamicsa.

Tehnologiju kompanije Wonder Dynamics već su počeli da upotrebljavaju velika imena u Holivudu – Wonder Studio trenutno koriste braća Ruso (poznati režiseri Marvelovih Osvetnika) u novom Netflixovom filmu, Električna država, u kojem glume Mili Bobi Braun i Kris Prat, a koji Džo i Entoni Ruso režiraju i produciraju u saradnji sa AGBO studijom.

„Možda sam pristrasan, ali snimanje filmova treba da bude jedan od najboljih poslova na svetu. Mi smo u srcu autori i razvijamo tehnologiju samo kao alat koji će nam pomoći da bolje ispričamo svoje priče. Veštačka inteligencija pruža mogućnost za kreiranje mnogo više filmova i realizaciju mnogo više ideja. Proveli smo tri godine gradeći Wonder Studio kao osnovnu tehnologiju, a trenutno razvijamo neke nove funkcije, koje ćemo predstaviti u narednih nekoliko meseci“, izjavio je Tye Sheridan, suosnivač Wonder Dynamicsa.

Wonder Dynamics je u martu ove godine lansirao „zatvorenu“ beta verziju Wonder Studio platforme, a o zaista velikom interesovanju svedoči više od 400.000 zahteva za pristup platformi. Novosadski startup je krajem juna otišao i korak dalje, te platformu učinio dostupnom apsolutno svima.

Kompanija je gradila osnovnu tehnologiju u poslednje tri godine, te privukla impresivan broj investitora, što je malo kome pošlo za rukom. Među investitorima su Horizons Ventures, Founders Fund, Epic Games, MaC Venture Capital i Samsung NEXT.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar