Home Promo Dodeljena nacionalna priznanja “Za žene u nauci” za 2023. godinu

Dodeljena nacionalna priznanja “Za žene u nauci” za 2023. godinu

by bifadmin

Ana Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih priznanja u okviru renomiranog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanije mlade naučnice nagrađene su i podsticajem u vrednosti od po 5 hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti biologije, fizičke hemije i geonauke.

„ Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam danas ovde ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Želim da iskoristim priliku da čestitam na 25 godina programa L’Oreal-UNESКO ,,Za žene u nauci“. Ovo je divna ideja za podršku sjajnim, hrabrim i pametnim ženama koje menjaju našu svakodnevnicu i naš svet. Imajući u vidu velike globalne izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, nauka nikada nije imala ovako veliku ulogu i ovako veliku šansu”, rekla je prilikom dodele priznanja dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije. Ona je istakla da je na inicijativu Srbije da se u UN proglasi Dekada nauka za održivi razvoj, a podsetila je i na sjajne statistike koje u Srbiji postoje kada govorimo o ženama u nauci, kao i da su dva od tri dobitnika ERC grantova iz naše zemlje žene.

“Današnjim dobitnicama želim da im ovo bude sjajan početak karijera, da budu žene na koje ćemo se ugledati i koje ćemo promovisati kao nešto u šta treba ulagati, što ima veliki doprinos, bilo društveni, etički ili obrazovni za naše društvo. Sigurna sam da je ovo samo početak njihovih uspešnih karijera i da ćemo vremenom čuti još mnogo o njihovim dostignućima. Ove godine sve tri dobitnice dolaze sa fakulteta, što znači da imamo sjajne istraživače, ne samo na institutima, već i na fakultetima.

Sve najbolje vam želim i hoću da vam čestitam što ste hrabre, pametne i vredne i što koristite to na najbolji i najlepši mogući način”, istakla je dr Begović.

Cilj programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već trinaest godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L’Oreal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalna priznanja „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Fokus istraživanja Ane Dobrote su inovativni materijali od značaja za savremene elektrohemijske primene kao što su metal-jonske baterije i proizvodnja „zelenog“ vodonika. Osim materijala koji su već pokazali potencijal za spomenute primene, važan je i racionalni dizajn novih, odnosno razvoj strategija za modifikovanje određenih materijala (i njihovih svojstava) tako da budu pogodniji za izabranu primenu.

Istraživanje Isidore Kešelj fokusira se na pronalaženje novih molekularnih markera koji bi služili kao prognostički/dijagnostički markeri muške neplodnosti. Ovaj problem utiče na značajan deo muške populacije koja je u takozvanom “reproduktivnom piku“ i jedan je od najčešćih razloga infertiliteta parova.
Milica Radaković istražuje promene klime i životne sredine tokom poslednjih milion godina na teritoriji Panonskog basena, kao i njihovu brzinu i dinamiku. Cilj istraživanja je odgonetnuti koliko brzo i kako se životna sredina menja, kako bismo razumeli moderne promene klime.

Čuvena međunarodna inicijativa L’Oreal – UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oreal – UNESCO For Women in Science) ove godine obeležava 25 godina postojanja. Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine, i do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara.

„L’Oreal-UNESCO „Za Žene u nauci“ je primer partnerstva koje daje glas i vidljivost izuzetnom radu i istraživanjima mnogih naučnica koje se bave rešavanjem izazova današnjice. Čineći nauku otvorenom, svi smo na dobitku! Ali to ne važi samo za žene, već uopšteno. Jer kada je nauka otvorena, ona je i efikasnija i relevantnija. Zatvaranje nauke, sprečavanje njenog otvaranja ka drugim ciljevima, metodama i perspektivama, onemogućava inovacije. To je uverenje koje je u osnovi UNESCO preporuke o Otvorenoj nauci. I upravo je to uverenje i u srcu programa L’Oreal-UNESCO „Za žene u nauci“- istakao je prof. Dr Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKO-m.

„Sedam dobitnica Internacionalnih nagrada „Za žene u nauci“ (The L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards) su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu, a čak dve su ovogodišnje dobitnice. Čast nam je što su još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale deo ove zaista posebne globalne zajednice i želimo im da i one dostignu izvrsnost svojih koleginica. Jer, nauka nam je više nego potrebna, u svim oblastima života, a nauci su sve potrebnije žene“ – rekla je Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji L’Oreal.

Naredni, četrnaesti ciklus programa Nacionalnog programa „Za žene u nauci“ počinje 1. januara 2024. Konkurs za podršku naučnoistraživačkim projektima je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Sve informacije o konkursu objavljuju se na zvaničnoj web stranici programa www.zeneunauci.co.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar