Home Promo NLB Grupa potvrdila posvećenost zaštiti životne sredine kroz bolji ESG rejting

NLB Grupa potvrdila posvećenost zaštiti životne sredine kroz bolji ESG rejting

by bifadmin

Da li se ikad zapitate kakav trag biste ostavili za sobom ako bi Zemlja danas prestala da se okreće oko svoje ose? NLB Grupa postavlja to pitanje svakog dana, jer se trudi da da kreira bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Kao jedna od ključnih bankarskih i finansijskih institucija u jugoistočnoj Evropi, potpuno je svesna odgovornosti koju ima prema svom matičnom regionu. NLB Grupa je ponosna što su njeni napori i napredak još jednom prepoznati, što potvrđuje i poboljšan ESG rejting po oceni jedne od vodećih svetskih kompanija fokusiranih na ESG istraživanja, rejting i podatke – Sustainalytics.

NLB Grupa je pre manje od godinu dana dobila prvi ESG rejting rizika ove kompanije, ove godine ga je i značajno unapredila. Naime, ova bankarska grupacija je dobila novi ESG rejting rizika od 16,0 i Sustainalytics je ocenio da je pod niskim rizikom od značajnih finansijskih uticaja ESG faktora. Tako je prošlogodišnji rejting poboljšan za 1,7 poena, zahvaljujući čemu je NLB Grupa svrstana među 13 odsto najboljih banaka od svih kompanija koje je Sustainalytics ocenio.

Poslovna održivost je najviše unapređena u oblasti razmatranja ESG rizika i mogućnosti u celokupnom finansijskom poslovanju, ljudskim resursima i etičkom poslovanju. Pored toga, Sustainalytics je zaključio da se u radu NLB Grupe nije dogodilo ništa što bi imalo negativan uticaj na interesne grupe, poslovanje ili životnu sredinu. Ceo izveštaj možete pogledati ovde.

„Održivost nije nešto što je u trendu i čime se možete olako poigravati, a zapravo zanemarivati. To je veoma naporan, stalan i dugoročan proces. Sastoji se od malih koraka koji pojedinačno mogu da deluju beznačajno, ali se, kada se sagledaju u celosti, objedinjuju u veliki, nezaustavljiv pokret. A to je, zapravo, još važnije od samog rejtinga rizika, iako smo, naravno, izuzetno ponosni na njega jer je rezultat naših napora i ocene nezavisnih i svetski priznatih stručnjaka“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora NLB d.d, Blaž Brodnjak, povodom dobijanja nove ESG procene rizika.

Slično kreditnom rejtingu, ESG rejting rizika predstavlja rezultat procene kompanije, fonda ili hartije od vrednosti, s tom razlikom što se fokusira na ispunjavanje ekoloških (E), društvenih (S) i standarda upravljanja (G), umesto na kreditnu sposobnost. U finansijskom svetu, on postaje sve značajnija kategorija, koju investitori i analitičari sve pažljivije prate, i na osnovu toga procenjuju u koje kompanije ulagati, a u koje ne. Pre godinu dana, NLB je bila prva banka sa sedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u jugoistočnoj Evropi koja je dobila ovaj rejting, kao i prva među kompanijama koje se kotiraju na Ljubljanskoj berzi.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar