Home Promo Otvorena trodnevna konferencija „Nedelja privatnosti“

Otvorena trodnevna konferencija „Nedelja privatnosti“

by bifadmin

U Beogradu je 24. januara svečano otvorena trodnevna konferencija „Nedelja privatnosti“ koju povodom Međunarodnog dana privatnosti organizuje organizacija Partneri Srbija. Nedelja privatnosti stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora u cilju informisanja javnosti o izazovima u oblasti zaštite privatnosti i mogućnostima za njeno unapređenje. Slogan ovogodišnje Konferencije je “Izaberi privatnost”.

Konferencija je počela uvodnim obraćanjem u okviru kog su govorili ambasador i šef misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, koordinator regionalne mreže za vladavinu prava ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, Bart de Brujin, sekretarka ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, Eline Våge, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, Miodrag Milosavljević i izvršna direktorka Partnera Srbija, Ana Toskić Cvetinović.

Zatim je usledio prvi panel “Izaberi privatnost – uloga ličnih podataka u globalnoj izbornoj godini” gde su učesnici razgovarali o zaštiti ličnih podataka birača u Srbiji i svetu tokom izbornih procesa.

Osvrćući se na situaciju u Srbiji, članica pravnog tima organizacije CRTA, Angela Trajić rekla je kako je „primećen niz nepravilnosti tokom decembarskih izbora, koje su učinjene zloupotrebom ličnih podataka građana. Zloupotrebe ličnih podataka primećene su i u domovima za starija lica. Falsifikovani su i potpisi podrške konkretnim izbornim listama“. Zaključak panela dao je savetnik za Zapadni Balkan Evropskog parlamenta, Đorđe Bojović rekavši da „zemlje Zapadnog Balkana ne mogu same da se izbore sa problemima, uključujući i prakse velikih platformi i zato treba da prihvatimo ono što se usvaja u EU kao zlatni standard“. Podsećamo u 2024. godini, polovina planete imaće prilike da glasa, između ostalog izbori će biti održani u Evropskoj uniji, Americi, ali i u regionu, stoga je važnost zaštite ličnih podataka od izuzetnog značaja.

Drugi panel bio je posvećen ulozi medija u kršenju prava na privatnost građana. Panelisti su analizirali slučajeve Ribnikara i Mladenovca i medijsko izveštavanje, i osvrnuli su se na analizu BIRN-a o povredama privatnosti u medijskom izveštavanju kroz monitoring medija.

Koordinatorka projekata Balkanske istraživačke mreže BIRN, Tanja Maksić, pružila je uvid u medijsko kršenje prava na privatnost. „Na uzorku koji je BIRN analizirao, pronašli smo oko 400 tekstova kojima je kršeno pravo na privatnost. Kršenje prava počinje već u naslovima, a u tekstovima se dalje iznose različiti lični podaci“, rekla je Maksić. Kako kršenja prava na privatnost utiču na žrtve pojasnila je vanredna profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, dr Aleksandra Krstić. „Istraživanja pokazuju da naknadno izlaganje žrtava medijskim sadržajima o traumatičnim događajima, izaziva ponovnu traumatizaciju. Ona je posebno pojačana kada su žrtve izložene lažnim vestima o sebi ili traumatičnom događaju“, kaže Krstić.
Prvi dan konferencije završen je zatvorenim radionicama za novinare i medijske radnike, kao i radionicom o odgovornosti kompanija pri zaštiti ljudskih prava od zahteva državnih struktura.

Za drugi dan Nedelje privatnosti planirani su paneli o sudskoj zaštiti prava na privatnost, sajber kriminalu i slučaju EPS-a koji je trenutno aktuelan, i nasilju prouzrokovanim deljenjem privatnih sadržaja žrtava i kriminalizaciji osvetničke pornografije u Srbiji. Panele koji su održani danas, kao i ostala dva dana Konferencije moguće je pratiti putem YouTube kanala organizacije Partneri Srbija.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar