Home Promo „Šta je važno za srce snažno”

„Šta je važno za srce snažno”

by bifadmin

Kardiovaskularne bolesti su jedan od najčešćih uzroka smrtnosti, kako u svetu, tako i u Srbiji. Na upravo održanoj konferenciji u okviru inicijative „Šta je važno za srce snažno”, podržane od strane Udruženja kardiologa Srbije, Udruženja pacijenata Srbije i kompanije Servier koja je vodeća kompanija na polju razvoja i proizvodnje savremenih lekova u tretmanu kardiovaskularnih oboljenja. Najeminentniji stručnjaci iz oblasti kardiologije i endokrinologije istakli su značaj preventivnih mera, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja kardiovaskularnih oboljenja, kako bi se upozoravajuća statistika u značajnoj meri smanjila.

Prof. dr Dragan Simić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, kardiolog Univerzitetskog KC Srbije, upozorio je da je hipertenzija jedan od najčešćih uzroka kardiovaskularnih bolesti, a broj obolelih je u stalnom porastu.
“Epidemiološki podaci u Srbiji su alarmantni i ukazuju na to da je Srbija, na žalost, u samom evropskom i svetskom vrhu po broju obolelih. Jedan od osnovnih uzroka crne slike je zabrinjavajuće niska svest u našem narodu o posledicama loše kontrole krvnog pritiska“, rekao je Prof. dr Dragan Simić.

On je posebno naglasio značaj redovnog uzimanja terapije i postizanja ciljnih vrednosti krvnog pritiska kod pacijenata, ali i podsetio na značaj dostupnosti i uključivanja inovativne terapije u lečenju hipertenzije.

Na današnjem skupu zdravstveni stručnjaci su posebnu pažnju posvetili i dislipidemiji (povišen nivo masnoća u krvi), podmukloj bolesti koja ne boli i otkriva se najčešće slučajno tokom laboratorijskih analiza krvi, ili nakon nekog neželjenog kardiovaskularnog događaja.

“Na žalost i u ovom slučaju Srbija spada u zemlje vrlo visokog kardiovaskularnog rizika, a jedan od uzroka je niska svest o značaju postizanja ciljnih vrednosti LDL holesterola (lošeg holesterola)”, istakla je Doc. dr Aleksandra Ilić, kardiolog Instituta za kardiolovaskularne bolesti Vojvodine. ”Veliki problem predstavlja neredovna kontrola masnoća u krvi, a posebno bih istakla da ciljne vrednosti LDL holesterola na laboratorijskim izveštajima nisu usklađeni sa ciljnim vrednostima koje preporučuju smernice za lečenje dislipidemije“.

Docentkinja je takođe istakla da je u Srbiji dostupna inovativna terapija koja je upravo u skladu sa najnovijim evropskim preporukama.

I za povišen krvni pritisak i za povišene masnoće u Srbiji su dostupne fiksne kombinacije lekova. To su kombinacije dva ili tri leka koji se nalaze u jednoj tableti, što u značajnoj meri povećava redovnost uzimanja terapije. To dovodi do bolje kontrole krvnog pritiska i masnoća u krvi, kao i zaštite od srčanog udara i šloga.

Kada je reč o dijabetesu, Prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog Univerzitetskog KC Srbije, je istakla da je sve više mladih sa dijabetesom tip II, čemu u najvećoj meri doprinose nezdrava ishrana i loše životne navike. “Mi kao lekari, ali i svi zdravstveni radnici moramo istaći značaj prevencije (promena stila života) i redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najvažnijeg načina borbe protiv dijabetesa tipa II. Pored toga adekvatna terapija i održavanje glikemijske kontrole sprečavaju razvoj ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja”, zaključila je prof Lalić.

Na konferenciji je posebno ukazano da neadekvatna kontrola povišenog krvnog pritiska, visokih nivoa masnoća i šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja koronarne bolesti, što uključuje probleme sa srcem i krvnim sudovima.
“Anginozni bol je često jedan od simptoma koronarne bolesti srca. Angina nije samo bol u središnjem delu grudi kao što većina ljudi misli. Ona ima svoja višestruka lica, a niska svest o prepoznavanju simptoma angine (stezanje u grudima, bol u podlakticama, otežano disanje i netolerisanje napora) doprinosi kardiovaskularnim komplikacijama” kaže prof. dr Svetlana Apostolović, kardiolog Univerzitetskog KC Niš, uz savet da je upravo kontrola simptoma angine uz metaboličku terapiju, najbolji put za bolji kvalitet života.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije, Savo Pilipović istakao je da su redovni pregledi i otvorena komunikacija između lekara i pacijenata izuzetno važni kako u prevenciji tako i u kontroli bolesti. ,,Redovno uzimanje propisane terapije je ključno za dobru kontrolu bolesti i poboljšanje kvaliteta života“, istakao je Pilipović.

Svi učesnici su se složili da preventivni pregledi, praćenje vrednosti krvnog pritiska, holesterola, nivoa šećera u krvi, kao i niz drugih relevantnih parametara omogućavaju rano prepoznavanje problema, što uz redovne kontrole i adekvatnu terapiju dovodi do smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Partnerski odnos između lekara, pacijenata i proizvođača lekova je od ključnog značaja za poboljšanje zdravlja, omogućavajući personalizovan pristup lečenju, bolje razumevanje potreba pacijenata i razvoj inovativne terapije.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar