Home Promo Predstavljena Siva knjiga 16, Reformator godine ministar Mihailo Jovanović

Predstavljena Siva knjiga 16, Reformator godine ministar Mihailo Jovanović

by bifadmin

Nagrada NALED-a Reformator godine pripala je ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću za doprinos digitalnoj transformaciji javne uprave u Srbiji i sistemskim reformama u oblasti elektronskih komunikacija u skladu sa EU standardima.

Priznanje ministru, čijim zalaganjem su realizovane značajne inicijative na korist građana i privrede, od uspostavljanja prvog državnog data centra, preko razvoja više stotina elektronskih servisa na portalu eUprave do skorašnjeg usvajanja Zakona o elektronskim komunikacijama, dodeljeno je na godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama, koja je organizovana uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) i Inicijative „Bolji način“, i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Ovom prilikom predstavljeni su reformski rezultati u 2023. godini i novo, 16. izdanje Sive knjige NALED-a sa 100 preporuka za unapređenje uslova poslovanja u našoj zemlji, koje su upućene Vladi Srbije.

– Nadamo se da će nova Vlada ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio rezultat u proteklih nekoliko izdanja. Publikacija donosi 19 novih i 81 ažuriranu i unapređenu preporuku. Iako cela Siva knjiga počiva na evropskim vrednostima i principima fer konkurencije, transparentnosti, vladavine prava i održivog razvoja, i ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele “EU bedž” zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije – poručio je predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Novina u šesnaestom izdanju Sive knjige jeste da je 13 preporuka dobilo oznaku za bezgotovinska plaćanja zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja.

Među reformskim prioritetima u 2024, po izboru članova NALED-a, su elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala koje čeka na rešavanje više od decenije, objedinjenja naplata poreza i doprinosa za preduzetnike i smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada. Kao važni zadaci za buduću Vladu nominovani su i digitalizacija i ubrzavanje procesa ozakonjenja i proširenje platforme za angažovanje sezonskih radnika na nove delatnosti.

– Srbija je očigledno u boljem položaju nego pre nekoliko godina, ali da li je to dovoljno? Trenutno, srpska ekonomija je na 44% proseka EU. Verujemo da uz odgovarajuće reforme taj procenat može brzo da se poveća. Organizacije kao NALED i publikacije kao Siva knjiga postavljaju jasan kurs koraka koji se mogu preduzeti kako bi se otključali potencijali Srbije i osiguralo da reforme budu održive i efikasne – istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

O međunarodnoj perspektivi govorili su i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koja je ukazala da preporuke Sive knjige predstavljaju putokaz ka odgovornom i demokratskom društvu i održivom razvoju Srbije.
– Pohvalila bih naročito rešavanje jedne od ključnih preporuka, koju je podržala i švedska vlada, a to je obavezna primena zelenih i kriterijuma kvaliteta u javnim nabavkama – navela je Ben David, i najavila nastavak podrške merama Sive knjige, posebno onim koje se odnose na jačanje konkurentnosti domaće privrede uz primenu ESG standarda.
Među rešenim preporukama u 2023. izdvajaju se i ukidanje naknade za konverziju građevinskog zemljišta i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva.

Ministar Jovanović poručio je da je Siva knjiga svojevrsni putokaz za Vladu Srbije za dalji privredni rast.

– Pružajući stalnu podršku Vladi, NALED je postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije – istakao je on.

O reformama iz ugla Vlade i agendi za 2024. godinu, pored ministra Jovanovića, govorile su i ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, potvrdivši nastavak rada na prioritetima Sive knjige, kojima je zajednički imenitelj digitalizacija.

Specijalna priznanja za doprinos reformama

Tradicionalno su dodeljena i priznanja medijima za promociju reformi i istaknutim pojedincima i timovima iz javne uprave koji su u saradnji sa NALED-om dali najveći doprinos unapređenju privrednog ambijenta.

Timsko priznanje za doprinos stvaranju boljih uslova za investiranje i gradnju u našoj zemlji pripalo je Aleksandri Damnjanović, državnoj sekretarki u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Milanu Dobrijeviću, državnom sekretaru u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, i Đorđu Miliću, pomoćniku ministra građevinarstva.

Za uspostavljanje regulatornog okvira za digitalizaciju zdravstva u Srbiji koji će omogućiti povezivanje zdravstvenih institucija i uvođenje jedinstvenog eKartona i eBolovanja, timska nagrada pripala je Đuru Radoviću i Slađani Đukić, pomoćnicima ministarke zdravlja, kao i Dejani Ranković i Svetlani Jovanović iz Kabineta predsednice Vlade.

Specijalno priznanje uručeno je Milanu Ranđeloviću, direktoru Naučno-tehnološkog parka Niš, koji je doprineo razvoju preduzetničkog i inovacionog ekosistema u čitavoj jugoistočnoj Srbiji.

NALED-ovo priznanje za doprinos kvalitetnom i objektivnom izveštavanju o privrednim reformama pripalo je Vanji Ratković Živanović, urednici Jutarnjeg programa RTS, i Milici Rilak, novinarki portala Biznis.rs.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar