Home Некатегоризовано Kina ili Amerika: Pobednik u trci AI će postavljati globalne standarde

Kina ili Amerika: Pobednik u trci AI će postavljati globalne standarde

by bifadmin

Kina je pretekla SAD po broju istraživanja koja se sprovode u više od polovine naučnih polja povezanih sa veštačkom inteligencijom, prema novim podacima Centra za bezbednost i nove tehnologije Univerziteta Džordžtaun (CSET).

Nalazi otkrivaju važne detalje o globalnoj trci između SAD i Kine u oblasti veštačke inteligencije, jer će „pobednik“ ove trke verovatno postavljati globalne standarde za tehnologiju i njen način primene, piše Axios.

Tim CSET-a otkrio je da su se istraživanja u oblasti veštačke inteligencije na globalnom nivou više nego udvostručila između 2017. i 2022. godine.

Otprilike 32 odsto istraživanja veštačke inteligencije fokusiralo se na računarski „vid“, odnosno vizuelnu percepciju, gde je rast bio 121 odsto u istom periodu.

Obrada jezika, odnosno sposobnost kompjuterskog programa da razume ljudski govor i pismo – ono što veliki jezički modeli (LLM) rade u ChatGPT-u i drugim generativnim AI alatima – činila je 11 odsto istraživačkih radova u oblasti AI. Rast broja ovih naučnih radova bio je 104 odsto.

Istraživanja u robotici rasla su sporije, za „samo“ 54 odsto, a činila u oko 15 odsto svih istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

Bezbednosti u oblasti veštačke inteligencije činilo je samo dva odsto svih objavljenih radova, uprkos porastu od 315 odsto između 2017. i 2022. godine.

Prvih pet proizvođača istraživačkih radova u oblasti AI u svetu po kvantitetu su kineske institucije, na čelu sa Kineskom akademijom nauka.

Dominantni narativ godinama je bio da, iako su kineske institucije generisale najveću količinu naučnih radova, kvalitet tih radova nije bio zadovoljavajuć, a da su istraživanja u zemlji uglavnom proizašla iz primene fundamentalnog napretka istraživača u SAD, Evropi i drugde.

Ali, kada su istraživači CSET-a suzili svoju analizu na visoko citirane radove, Kineska akademija nauka je i dalje bila lider. Gugl je drugi, a slede ga kineski univerzitet Cinghua, pa univerziteti Stenford i MIT.

Ipak, posmatrano po državama, SAD su imale prvo mesto u proizvodnji visoko citiranih članaka.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar