Home Некатегоризовано Nofar Energy postavio kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji

Nofar Energy postavio kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji

by bifadmin

Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Ovim činom počinje izgradnja dve solarne elektrane Ada1 i Ada2 u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini, na lokaciji koja obuhvata 30 hektara u mestu Ada. Projekat je vredan 25 miliona evra, a procenjena godišnja proizvodnja električne energije je 33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

– Nofar Energy širi svoj portfolio obnovljivih izvora energije naprednim projektom solarnih elektrana od 26 MW, ovde u Srbiji, i plan je da već krajem ove godine one počnu sa radom.

„Opredelili smo se da u fazi izgradnje angažujemo Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta. U fazi smo jos nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2. Takođe, želim da naglasim da naša kompanija izuzetno ceni podršku banaka, te sa zadovoljstvbom ističem da bankarski sektor prepoznaje i podržava projekte ove vrste. – naglasio je Yoav Shafrir, generalni direktor kompanije Nofar Adria.

Nofar koristi napredne tehnologije u solarnim projektima, čime omogućava zemljama da dođu do efikasnijeg, ekološkog i stabilnijeg tržišta energije.

Procena je da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina.

O kompaniji Nofar Energy

Kompanija Nofar Energy je osnovana 2011. godine. Specijalizovana je za razvoj, proizvodnju i održavanje fotonaponskih postrojenja i vetroelektrana. Aktivnosti kompanije uključuju solarne projekte na zemlji, plutajuće solarne projekte na rezervoarima za vodu, krovne solarne projekte i projekte skladištenja električne energije. Kompanija je aktivna u deset zemalja (Izrael, SAD, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Rumunija, Poljska, Italija, Grčka i od skoro Srbija).
Ukupni proizvodni kapaciteti kojima kompanija raspolaže su kapaciteti od 1,9 GWH skladištene energije i 2,8 GWH solarne energije. Strategija razvoja do 2025. je dostizanje kapaciteta od 2,5 GWH skladištene energije i proizvodnja solarne energije od 5 GWH.

Stalna Nofar ambicija je da pomogne da se na globalnom nivou dostigne cilj nulte emisije do 2050. godine, kroz zelenu i čistu obnovljivu energiju – zamenjujući stare, skupe i zagađujuće energije. Nofar ulaže značajne resurse u upravljanje i merenje uticaja na životnu sredinu (ESG) i promoviše nekoliko inicijativa osmišljenih da ispune ciljeve održivog razvoja (SDG). Kompanija je rangirana kao treća najveća izraelska kompanija koja se bavi održivim izvorima energije na Tel Avivskoj berzi.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar