Home Promo A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

A1 Srbija omogućio korišćenje 5G u romingu

by bifadmin

Korisnici ovog operatora jedini su koji će moći da iskuse korišćenje mreže najnovije generacije, ukoliko to žele, sve dok ona ne bude dostupna i u Srbiji.

Dok se u Srbiji i dalje iščekuje najavljena aukcija za dodelu 5G spektra koja treba da omogući dodatno unapređenje kvaliteta mobilnih usluga na domaćem tržištu, ali i obezbedi preko potrebne mrežne kapacitete, zemlje u koje putuju korisnici već koriste benefite nove tehnologije koja omogućava brže protoke i manja kašnjenja.

Želeći im iskustvo koje imaju korisnici širom Evrope i sveta, A1 Srbija je prvi mobilni operator u Srbiji koji je svojim korisnicima omogućio korišćenje 5G tehnologije, dok su u romingu. Ova usluga dostupna je svim A1 korisnicima koji sada koriste 4G, imaju uređaj koji podržava 5G i prijave se u inostranstvu na partnersku mobilnu mrežu koja je omogućila korišćenje 5G tehnologije inostranim korisnicima. Raspoloživost usluge zavisi prvenstveno od raspoloživih mrežnih kapaciteta posećene mreže u romingu, tako da spisak trenutno broji 11 država, odnosno operatora.

„Na ovaj način, korisnici A1 Srbija mogu da koriste tehnologije najnovije generacije, ukoliko to žele dok su u inostranstvu, čak i dok ona nije dostupna u Srbiji. Iskustvo u zemljama koje su uvele 5G tehnologiju je stvaranje dodatnih mogućnosti za razvoj privrede i društva. Svakako najveći značaj za korisnike biće u podizanju kvaliteta usluga i obezbeđivanju dovoljno kapaciteta radio resursa i spektra kako bi se podržao sve veći rast internet saobraćaja“, poručio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija.

Važno je napomenuti da je reč o 5G NSA (Non stand alone), rešenju gde je 5G mreža podržana postojećom 4G infrastrukturom, a ne zasebna. 5G NSA je poboljšanje u odnosu na u Srbiji aktuelnu 4G LTE, jer pruža veće korisničke brzine, koje se ogledaju u bržem učitavanju internet stranica, boljem kvalitetu video sadržaja ili streaming usluga i kraćem vremenu potrebnom za preuzimanje fajlova.

Usluga 5G u romingu omogućena je svim korisnicima koji ispunjavaju prethodno navedene uslove, a ukoliko korisnik ne bude želeo da je koristi, ima mogućnost da samostalno promeni režim rada telefona u podešavanjima svog uređaja.

U korak sa novim tehnologijama

Zahvaljujući stalnom razvoju i implementaciji tehnoloških inovacija, kompanija A1 Srbija nedavno je dostigla milionitog korisnika VoLTE tehnologije. VoLTE ili „Voice over LTE“ tehnologija pruža kristalno jasan zvuk, bržu uspostavu poziva i mogućnost istovremenog korišćenja glasovnih poziva i surfovanja na internetu.

U skladu sa vizijom da bude lider u implementaciji najnovijih tehnologija, A1 Srbija ušao je u novu fazu razvoja, ubrzavajući program izgradnje lokalne vlastite optičke mreže u FTTH (Fiber to the Home) arhitekturi, kako bi korisnicima pružio i fiksne usluge poput optičkog interneta. Optičke i mobilne mreže nove generacije, poput 5G za koji je A1 Srbija potpuno spreman i željno očekuje aukciju, treba da podrže mnoge savremene trendove koji su tu ili dolaze velikom brzinom, ali i rastuće potrebe korisnika i tržišta. Očekuje se sve veće integrisanje ovih mreža što otvara mogućnosti za nove načine pružanja usluga, nove aplikacije i partnerstva.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar