Home Promo United Grupa stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi pod brendom United Fiber

United Grupa stvara najveću optičku mrežu u Jugoistočnoj Evropi pod brendom United Fiber

by bifadmin

Nakon uspešnog osnivanja kompanije United Fiber u Grčkoj 2021. godine, United Grupa je nastavila sa konsolidacijom svog portfolija fiksne infrastrukture u EU (Bugarska, Hrvatska i Slovenija) pod brendom United Fiber.

Počevši sa registracijom novouspostavljene kompanije u Sloveniji u martu 2024. godine, koju će pratiti Bugarska i Hrvatska do kraja ove godine, Grupa je fokusirana na dalje ubrzavanje i jačanje svojih investicija na ovoj važnoj geografskoj lokaciji. Moderna širokopojasna infrastruktura povezuje Evropu sa Bliskim istokom i Azijom, odgovarajući na visoku potražnju za tranzit kroz ključna tržišta Grupe. Njegov ultra-brzi i pouzdani internet zadovoljava visoke zahteve korisnika i poslovnih klijenata širom Jugoistočne Evrope.

„U United Grupi znamo kako da izgradimo i implementiramo najmoderniju fiksnu infrastrukturu. 2000. godine smo počeli potpuno od nule u Srbiji, a dve decenije kasnije postali smo najveća optička mreža u Jugoistočnoj Evropi. U četiri EU zemlje – Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, United Grupa poseduje 60.000 km backbone i metro mreže. Naša najsavremenija širokopojasna mreža na ovim tržištima doseže do 3,6 miliona domaćinstava i trenutno sprovodimo plan isporuke 475.000 novih FTTH domaćinstava u 2024. godini, sa sličnim tempom u narednim godinama. Naša vizija je da budemo brend prvog izbora za individualne korisnike, poslovne klijente i preferirani partner za javni sektor, kako bismo pomogli digitalizaciji društava i njihovom prosperitetu. Objavljivanjem naših investicionih i implementacionih aktivnosti u kompaniji United Fiber, moći ćemo dodatno da proširitmo naše aktivnosti, stvorimo snažne sinergije i podignemo naše investicione kapacitete na viši nivo. Zahvaljujući posebnim i posvećenim stručnim timovima u prodaji, podršci i tehničkim operacijama, moći ćemo da pružimo još bolje servise i usluge našim korisnicima“, rekao je Željko Batistić, potpredsednik za tehnologiju United Grupe.

Kompanija United Fiber u Grčkoj je bila ključna u sprovođenju strategije implementacije infrastrukture Grupe. Kompanija je uspela da ubrza svoj uticaj u Grčkoj sa 20% penetracije optike do kuće na sopstvenoj mreži (naspram 8% nacionalno), nudeći ultra-brzu povezanost.

U Bugarskoj Grupa poseduje najveću FTTH mrežu u zemlji koja doseže 50% svih domaćinstava, sa planom da se proširi na 67% do 2028. godine.

U Hrvatskoj se godišnje dodaje oko 80.000 domaćinstava, sa planom da se dosegne 40% svih domaćinstava do 2028. godine. U Sloveniji Grupa poseduje drugu po veličini mrežu koja omogućava gbps pokrivenost oko 50% ukupnih domaćinstava u zemlji.

Novi infrastrukturni projekat United Fiber će postaviti terestrijalni kabl koji povezuje Atinu i Solun i povezuje Jugoistočnu Evropu sa ključnim tačkama u Zapadnoj Evropi. Projekat, čiji je završetak planiran 2025. godine, će ojačati postojeće veze sa Turskom i Bliskim istokom, ojačati postojeću vezu sa Bugarskom i olakšati planove za unapređenje povezanosti između Grčke i Turske.

Celokupnim infrastrukturnim aktivnostima u veleprodaji United Grupe, uključujući voice, podatke, mobilnu i roming uslugu, upravlja UGI. Samo tri godine nakon lansiranja, UGI je uspeo da privuče najveće operatore i tehnološke provajdere da odaberu United Grupu za zadovoljenje njihovih potreba za infrastrukturom i povezivanjem u regionu. UGI je takođe zadužen za komercijalizaciju Atina – Solun.

„Stvaranjem ove potpuno nove rute, United Grupa opipljivo demonstrira svoju posvećenost da bude najveći provajder optičke mreže u Jugoistočnoj Evropi, povećavajući konkurentnost, stvarajući nove investicione mogućnosti i ubrzavajući digitalnu transformaciju svih uključenih zemalja. Projekat odgovara rastućoj potražnji koja dolazi od značajnih investicija u nove data centre u regionu, kao i u nove podvodne kablove koji se spajaju u Grčkoj na južnoj granici“, rekao je Paolo Ficini, CEO UGI.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar