Home EU mogućnosti Program EIT Manufacturing pruža podršku proizvodnim kompanijama u razvoju inovacija

Program EIT Manufacturing pruža podršku proizvodnim kompanijama u razvoju inovacija

by bifadmin

Od početka prošle godine privrednicima u Srbiji na usluzi se nalazi program EIT Manufacturing posvećen razvoju industrijskih inovacija. U pitanju je javno-privatno partnerstvo privrede, naučno-istraživačkih organizacija i Evropske unije pokrenuto sa ciljem povezivanja svih strana koje mogu doprineti održivijem razvoju Starog kontinenta, istovremeno unapređujući način poslovanja na njemu.

Imajući u vidu činjenicu da su domaći privrednici često veoma zauzeti odnosno da nemaju dovoljno vremena za čitanje opširnih tekstova o pogodnostima koje su im na raspolaganju, pokušaćemo da u najkraćim crtama predstavimo šta EIT Manufacturing nudi, a to je – besplatna savetodavna i finansijska podrška proizvodnim kompanijama koje žele da u svoje poslovanje uvedu fleksibilne proizvodne sisteme, sisteme sa malim uticajem na životnu sredinu, cirkularnu ekonomiju, digitalne i kolaborativne procese, kao i automatizaciju i robotiku.

Grantovi, savetodavne usluge, umrežavanje…

Nešto više podataka o ovom programu podrške mogli smo čuti tokom prvog dana Evropske nedelje mogućnosti, gde smo saznali da EIT Manufacturing domaćim privrednicima pruža podršku kroz različite aktivnosti.

Jedna od njih su konsultantske usluge, odnosno pomoć u razvoju i komercijalizaciji inovativnih ideja koje mogu imati pozitivan društveni uticaj. Tu je i Regionalna inovaciona šema (RIS) koja omogućava razmenu znanja unutar celog kontinenta sa ciljem širenja dobrih praksi. Sledi je podrška kompanijama koje imaju jedinstvene ideje u promociji tih ideja, u pronalaženju adekvatnih partnera za njihov dalji razvoj, ali i u prikupljanju finansijskih sredstava za isti.

Ono što našim privrednicima može biti od velike koristi je i podatak da EIT Manufacturing proizvodnim kompanijama pomaže grantovima putem godišnjeg poziva za podnošenje predloga projekata, raznih konkursa i poziva i mnogih drugih inicijativa.

I poslednja, ali ne manje važna aktivnost ove zajednice, je umrežavanje svih aktera koji mogu biti od pomoći u razvoju industrijskih inovacija. To uključuje i organizovanje stručnih seminara, skupova, savetovanja i promotivnih događaja, kao i sprovođenje istraživanja, studija i analiza. Takođe, jedna od delatnosti EIT Manufacturing-a je povezivanje naučno-istraživačkih organizacija i privatnih kompanija za razvoj i komercijalizaciju inovacija, ali i povezivanje privrede sa međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama i donatorima.

Srpska preduzeća su konkurentna, ali mogu biti još konkurentnija

Adrian Solomon, predstavnik ovog programa u Srbiji, prilikom predstavljanja EIT Manufacturing-a na Evropskoj nedelji mogućnosti istakao je da su srpska preduzeća stabilna i konkurentna, odnosno da ne zaostaju za Centralnom Evropom u pogledu digitalizacije i usvajanja tehnoloških inovacija. Ona razvijaju veoma kvalitetne i savremene proizvode, delom zahvaljujući i povoljnom ekosistemu čijem razvoju su doprineli naučno-tehnološki parkovi, institucije koje podstiču inovativne aktivnosti poput Fonda za inovacionu delatnost, ali i lokalni programi podrške.

„Njima dakle uglavnom ne nedostaju ni ideje ni znanje potrebno za njihovu realizaciju. Zato smo se mi, videvši situaciju na terenu, potrudili da im ponudimo podršku koja im je potrebna a koju imaju u manjoj meri. To bi bilo povezivanje sa kompanijama iz inostranstva sa kojima mogu uspostaviti plodotvornu saradnju ili pružanje pomoći firmama koje žele da budu inkluzivnije. Međutim, ukoliko kompanije imaju potrebu i za drugim vidovima stručne ili finansijske podrške, kao što je na primer pisanje projekata i apliciranje na programe pomoći za koje mala preduzeća najčešće nemaju adekvatne ljudske resurse, naša kancelarija će uvek biti otvorena za njih“, poručio je tom prilikom Solomon i dodao da se EIT Manufacturing bavi i pružanjem podrške startapima koji razvijaju digitalna rešenja za unapređenje poslovanja.

Pored svega navedenog, stručnjaci EIT Manufacturing-a su svesni da je jedan od najvećih problema srpske ekonomije nedostatak kadrova i zato ova zajednica pruža podršku u razvoju regionalnih centara za talente i stručnih centara izvrsnosti koji bi trebalo da ublaže nedostatak radne snage i nedostatak veština u proizvodnji, a da istovremeno da poboljšaju i kvalifikacije osoba sa invaliditetom.

Sve kompanije koje su zainteresovane za više informacija o ovom programu ili za zakazivanje sastanka u prostorijama EIT Manufacturing-a mogu kontaktirati Adriana Solomona na adrian.solomon@eitmanufacturing.eu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar