Home EU mogućnosti Ekoopština – konkurs za lokalne samouprave koje u Srbiji primenjuju održiva rešenja

Ekoopština – konkurs za lokalne samouprave koje u Srbiji primenjuju održiva rešenja

Evropska nedelja mogućnosti

by bifadmin

Primeri dobrih praksi, posebno oni iz oblasti ekologije, češće se uvoze u Srbiju nego što se iz nje izvoze. Međutim, na Evropskoj nedelji mogućnosti čuli smo za potpuno drugačiji slučaj. Naime, pobednicima konkursa Ekoopština već tri godine zaredom pruža se prilika da upoznaju francusku stručnu javnost sa projektima koje su uspešno implementirali u Srbiji.

Prema rečima Monike Damnjanović iz Francuskog instituta u Nišu, ovaj konkurs je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena. U našoj zemlji ga realizuju Ambasada Francuske i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Wiener Stadtische, HUOT, Fonroche lightning – BBA International, NALED, SKGO i Delegacija Evropske Unije.

Prijava i slanje projekata

Konkurs se svake godine otvara tematskim seminarima koji se održavaju od aprila do juna uz prisustvo francuskih stručnjaka iz različitih oblasti održivog razvoja. Poziv za učestvovanje na ovim seminarima dobijaju predstavnici svih 156 jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Nakon seminara, gradovi i opštine sa sajta www.ekoopstina.rs preuzimaju upitnike iz oblasti u kojoj će nominovati svoj projekat. Te oblasti su: Održivo upravljanje otpadom, Energetska efikasnost, Održiva urbana mobilnost i Održivo upravljanje vodama. Damnjanović dodaje da obično najveći broj prijava pristiže iz oblasti upravljanja otpadom.

Sledeći korak je slanje popunjenih prijava francuskoj ambasadi, posle čega ih ona prosleđuje stručnim žirijima koje sačinjavaju eksperti, univerzitetski profesori i predstavnici civilnog sektora koji se bave navedenim temama. Zadatak svakog žirija je da oceni dostignuti nivo razvoja u primeni savremenih metoda upravljanja održivim gradovima, kao i potencijal za realizovanje budućih planiranih aktivnosti i primenljivost u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, kako bi se dobre ideje širile po celoj zemlji.

U svakoj od navedene četiri kategorije nagrađuju se po jedna opština (koja ima do 40.000 stanovnika) i jedan grad, tako da konkurs zapravo ima osam pobednika.

Dobar glas daleko se čuje

Pobednicima ovog konkursa, odnosno predstavnicima gradova i opština koje primenjuju najbolja rešenja iz oblasti održivog razvoja, pruža se prilika za studijsko putovanje u Francusku gde će se susretati sa potencijalnim partnerima, sklapati značajne kontakte, sticati nova saznanja…

Prethodna dva konkursa omogućila su im da obiđu Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans, kao i francuska postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, ali i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti.

Osim što su stekli uvid u to koliko se i na koji način u Francuskoj ulaže u ozelenjavanje gradova i opština, oni su dobili priliku i da budu neka vrsta ambasadora svojih lokalnih samouprava u zemlji i inostranstvu, šireći glas o sprskim primerima dobre prakse.

Ove godine istu tu priliku dobiće novih osam pobednika. U kategoriji Održivo upravljanje otpadom to će biti opština Osečina i grad Novi Sad. Slede ih opština Sokobanja i grad Novi Sad koje su pobedile u kategoriji Energetska efikasnost, kao i opština Bajina Bašta i grad Beorgad koji su trijumfovali u kategoriji Održiva urbana mobilnost. Što se tiče Održivog upravljanja vodama, ovde su se najbolje pokazali opština Majdanpek i grad Leskovac.

I škole mogu biti zelene

Pored opština i gradova na ovom konkursu mogu učestvovati i srednje i osnovne škole koje su implementirale zelena rešenja.

Među srednjim školama ove godine se kao najbolja pokazala Gimnazija iz Zaječara sa projektom „Za Čili“. Đaci su kroz ovaj projekat uzgajali čili papriku iz koje će se kasnije vršiti ekstrakcija kapsicina koji se može koristiti za lekove, ali i u svrhu zaštite bilja.

Od osnovih škola nagradu je ponela škola „Maršal Tito” iz sela Padina kod Kovačice za projekat „Alternativni izvori energije – energija biogasa”. Naime, jedan njen učenik i nastavnik izradili su maketu inovativnog rešenja iz oblasti energetike i njom osvojili prvo mesto na konkursu u oštroj konkurenciji od 108 škola.
Obe škole nagrađene su opremanjem njihovih sportskih sala.

Foto: Pixabay

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar