Home Promo Novi događaj FTTH Saveta Evrope koji će pomoći u jačanju usvajanja FTTH-a u jugoistočnoj Evropi

Novi događaj FTTH Saveta Evrope koji će pomoći u jačanju usvajanja FTTH-a u jugoistočnoj Evropi

by bifadmin

Brisel, 18. septembar 2024. Presudnog značaja FTTH mreža u tekućoj digitalizaciji Jugoistočne Evrope biće jedna od ključnih tema o kojima će se diskutirati na FTTH kongresu na Balkanu (29-30. oktobar, u Dubrovniku, Hrvatska), a danas je prvi put objavljen puni dnevni red.

Sa približno 3.827 miliona domova koji još uvek čekaju optičku povezanost u jugoistočnoj Evropi, Savet FTTH-a pozvao je dinamičan raspored preko 60 vodeći lideri da ispitaju kritični pokretač primene i implementacija u regionu i podele uspehe kako bi maksimalno iskoristili obećavajuće tržište.

„Oduševljeni smo kvalitetom dnevnog reda za predstojeći FTTH Kongres Balkan, koji obuhvata mnoge tržišne dinamike koje posmatramo u regionu, kao i evropsku perspektivu“, rekao je generalni direktor FTTH Saveta za Evropu, Vincent Garnier. „Balkan predstavlja fantastičnu priliku za FTTH investicije i uvođenje. Nadamo se da će naš događaj pružiti savršen forum za podsticanje veće saradnje i da saznamo više o najnovijim FTTH proizvodima i uslugama dostupnim zemljama u regionu. “

Nakon uvodnih reci predsednice Saveta FTTH-a Roshene McCool, događaj će započeti uvodnim govorom predstavnika hrvatske vlade, koji će istražiti kako robusna FTTH infrastruktura drži ključ digitalne transformacije, ekonomskog rasta i društvenog napretka. Učesnici će otkriti kako strateške inicijative Hrvatske mogu utrti put za poboljšanu povezanost, poboljšane javne usluge i povećanu konkurentnost u globalnom stanju za ostatak regiona.

Generalni direktorat Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaj i tehnologiju (DG CNECT) tada će naglasiti ključnu ulogu politika Evropske unije (EU) u razvoju optimalne infrastrukture u državama članicama i njihov strateški značaj u premošćivanju digitalnog jaza. Posebna pažnja će biti posvećena implikacijama za balkanske zemlje koje teže da se pridruže EU i kako poštovanje smernica EU i njene digitalne agende može imati transformativni uticaj na telekomunikacioni pejzaž regiona.

Predsjedavajući BEREC-a i predsjednik SAVET hrvatskog regulatornog tijela za mrežnu industriju (HAKOM) Tonko Obuljen također će održati uvodnu sesiju prvog dana Kongresa, razmatrajući ulogu regulacije telekomunikacija za razvoj i primena FTTH mreža. Nakon toga, prisutni mogu čuti tri panel sesije: okrugli sto „Balkanski operateri“, jedna sesija o javnim politikama za FTTH, a druga o inovativnim tehnologijama dostupnim na tržištu

Drugog dana Kongresa održaće se niz panel sesija koje će grupisati visoke subjekte i kreatore politika iz velikih zemalja u regionu, uključujući Severnu Makedoniju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju, Grčku i Bugarsku. Stručnjaci koji se nalaze u svakom panelu pružiće duboko uvid u specifičnosti raspoređivanja i usvajanja FTTH-a u svojim zemljama iz različitih uglova, uključujući javne politike, tehnologije i operativne izazove kako sadašnje tako i buduće.

„Želimo da se zahvalimo svim trenutnim sponzorima i partnerima što su prepoznali značaj ovog događaja za jugoistočnu Evropu“, nastavio je Garnier. „Uz njihovu podršku, uspeli smo da sastavimo složenu agendu misaonih lidera u regionu, i nadamo se da će uvid koji oni pružaju učesnicima igrati veliku ulogu u budućim raspoređivanjima.“

Kompletna lista govornika, moderatora i sponzora događaja može se naći na sajtu FTTH Congress Balkans veb-sajt.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar