Home Promo EEA: Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

EEA: Samo trećina evropskih površinskih voda u dobrom stanju

by bifadmin

Samo trećina površinskih voda u Evropi je u dobrom stanju, ocenila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u najnovijem izveštaju, procenjujući da Evropska unija nije na putu da ispuni svoje ciljeve za poboljšanje zdravlja voda.

– Jezera, reke, priobalne i podzemne vode su kao nikad ranije pod pritiskom zagađenja, degradacije staništa, uticaja klimatskih promena i prekomernog korišćenja slatkovodnih resursa – saopštila je EEA.

Samo 37% površinskih voda u Evropi ima „dobar“ ili „visok“ ekološki status, što je mera zdravlja vodenih ekosistema, a samo 29% je postiglo „dobar“ hemijski status u periodu 2015-2021, prema podacima koje su objavile zemlje članice EU.

– Zdravlje evropskih voda nije dobro. Naše vode se suočavaju sa nizom izazova bez presedana koji ugrožavaju bezbednost evropskih voda – rekla je izvršna direktorka EEA Lena Ila-Mononen.

U saopštenju se ocenjuje da su vode i vodeni ekosistemi u Evropi i dalje pod velikim uticajem hemikalija, uglavnom zbog zagađenja vazduha iz termoelektrana i difuznog zagađenja hranljivim materijama i pesticidima iz poljoprivrede. Degradacija staništa je takođe široko rasprostranjena, a dodatan izazov predstavljaju klimatske promene, koje remete vremenske obrasce i dodatno povećavaju pritisak na vodne resurse.

Podzemne vode u boljem su stanju

Podzemne vode u Evropi, izvor većine pijaće vode na kontinentu, u boljem su stanju, sa 77% podzemnih voda sa dobrim hemijskim statusom, ali i dalje postoje problemi u pogledu zagađenja pesticidima i đubrivom. Prema izveštaju EEA, poljoprivreda ima najveći uticaj i na površinske i podzemne vode, što je rezultat korišćenja vode i zagađenja usled intenzivne upotrebe đubriva i pesticida.

– Poljoprivreda je daleko najveći neto potrošač vode u Evropi i, bez promena u praksi, potreba za navodnjavanjem će verovatno rasti sa klimatskim promenama – navodi se u izveštaju.

Agencija je istakla da je bolje upravljanje vodama ključno za poboljšanje otpornosti voda, ublažavanje pritisaka na vodu i za osiguranje da evropski građani, priroda i industrija da imaju dovoljno kvalitetne vode. EEA je pozvala vlade EU da daju prioritet smanjenju potrošnje vode i manjoj upotrebi i ispuštanju štetnih materija u vodu. U izveštaju je analizirano 120.000 površinskih voda i 3,8 miliona kvadratnih kilometara podzemnih voda u 19 zemalja EU i Norveškoj.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar