Home Promo EY Srbija predstavlja dva nova izveštaja: Macroeconomic Pulse i Business Pulse

EY Srbija predstavlja dva nova izveštaja: Macroeconomic Pulse i Business Pulse

by bifadmin

EY Srbija sa zadovoljstvom predstavlja dva nova izveštaja, koji „opipavaju puls“ srpske privrede na osnovu analiza koje je sproveo EY tim za usluge ekonomskog savetovanja: Macroeconomic Pulse i Business Pulse.

Prvi sažima skorašnje makroekonomske trendove i izglede za naredni period, dok Business pulse sagledava kretanja u poslovanju kroz prizmu najvećih preduzeća i privrednih sektora, a sve to oslanjajući se na dostupne finansijske izveštaje (za 2023. godinu), za skup 1.100 najvećih domaćih firmi po veličini poslovnih prihoda (1% od svih privrednih društava koji ostvaruju oko 60% ukupnih prihoda realnog sektora privrede Srbije).

Izveštaji pokazuju da privredni rast ubrzava od sredine 2023. godine, a očekujemo da dostigne oko 4% u 2024. i u 2025. godini dok je inflacija, čini se, stavljena pod kontrolu (oko 4%) i omogućila da monetarne vlasti počnu sa snižavanjem kamatnih stopa. Ubrzanje je rezultat sve snažnije potrošnje građana na temeljima realnog rasta zarada i ambicioznih državnih investicija u kapitalnu infrastrukturu, a ovi faktori će, prema očekivanjima EY tima, i u narednom periodu biti izvori rasta.

Rizike u pogledu ovih prognoza vidimo iz ugla geopolitičkih tenzija, sve češćih nepovoljnih vremenskih prilika koje nastavljaju da se odražavaju na neizvesnost u poslovanju: na izglede u pogledu cena energenata i sirovina, kao i u pogledu mogućih tenzija u međunarodnoj trgovini. Takođe, u pogledu privrednog rasta u Srbiji, ograničavajuće deluju relativno niske domaće privatne investicije i sve osetniji nedostatak radne snage.

U sektorskom smislu, u pogledu performansi ističu se maloprodaja i građevinarstvo (naročito niskogradnja). Menja se „industrijsko tkivo“, sa sve većim učešćem industrije automobila i povezanih delova (iščekuje se početak proizvodnje „eletkrične Pande“, a najveća pojedinačna investicija u prethodnom periodu je kineski proizvođač guma Ling long), zatim rudarstva i prerade metala. Period za nama obeležen je ekstremnom sušom tokom većeg dela 2024. godine, koja je direktno negativno uticala na poljoprivredu i energetiku. Doseljavanje u Srbiju tri velike ruske kompanije, kompenzovalo je efekat globalnih poteškoća iz 2023. godine, na performanse srpskog IT sektora u celini.

Oba izveštaja možete preuzeti putem LINKA: https://www.ey.com/en_rs/insights/strategy-transactions/ey-serbia-macroeconomic-and-business-pulse

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar