Home VestiBiznis & Finansije Kompanije: Elektrabel se povlači iz gradnje bugarske nuklearke

Kompanije: Elektrabel se povlači iz gradnje bugarske nuklearke

by bifadmin

Belgijska kompanija „Elektrabel“, koja posluje u sastavu francuskog „GDF Sueza“, odlučila je da se povuče iz projekta izgradnje druge bugarske nuklearne elektrane „Belene“, sa obrazloženjem da želi da se koncentriše na poslove u drugim zemljama.

„Elektrabel“ se u posao uključio u saradnji sa nemačkim energetskim gigantom RWE, a svoj novi potez objašnjavaju činjenicom da se žele koncentsirati na projekte u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rumuniji i Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U decembru 2008. godine je nemački RWE potpisao sporazum sa bugarskom državnom energetskom kompanijom NEK, prema kojem RWE dobija 49 odsto vlasništva u projektu izgradnje nuklearne elektrane, a zauzvrat će uložiti 1,27 milijardi evra i 300 miliona evra kredita za kupovinu opreme i ostale troškove.

Neimenovani izvor upoznat sa projektom izgradnje nuklearke „Belene“ izjavio je zapadnim medijima da globalna finansijska kriza otežava prikupljanje sredstava za realizaciju projekta, što bi moglo odložiti početak rada elektrane, prvobitno planiran za 2013 – 2014. godinu.

Pročitajte i ovo...