Home VestiBiznis & Finansije Pregled TOP 10 osiguravajućih društava u Srbiji u 2009. godini

Pregled TOP 10 osiguravajućih društava u Srbiji u 2009. godini

by bifadmin

Portal o osiguranju Osigurajte se, u saradnji sa Centrom za unapređenje osiguranja u Srbiji, objavljuje prvih 10 osiguravajućih društava na tržištu osiguranja u Srbiji po visini ostvarene premije, razvrstane po predmetu osiguranja na životno i neživotno osiguranje, kao i ukupnu ostvarenu premiju u 2009. godini poslovanja.

Napomena: sve premije su izražene u hiljadama RSD


Premije životnih osiguranja 2009.

„Dunav osiguranje“ je, po visini ostvarene premije, najveća osiguravajuća kuća u zemlji, a „Delta Đenerali“ pretekao je „Viner štetiše“ i postao lider u prodaji životnog osiguranja u Srbiji.

Prema najnovijim podacima Centra za unapređenje osiguranja, tržište osiguranja u Srbiji, i pored ekonomske krize, ipak beleži povećanje ukupnog obima ostvarene premije.

„Delta Đenerali“ osiguranje ima najveće povećanje tržišnog učešća i postaje lider u prodaji osiguranja života, sa ostvarenom premijom od preko dve milijarde dinara, tj. tržišnim učešćem od 26,23 odsto. Za njim je „Viner štetiše“, zauzevši 25,2 procenta tržišta dok je treće mesto po visini premije ostvarilo „Grave osiguranje“, sa 1,7 milijardi dinara. Visoka koncentracija tržišta životnih osiguranja ogleda se u činjenici da prva tri društva po visini premije zauzimaju čak 73,04 odsto ukupnog tržišta.

Osiguravajuće kompanije u oblasti neživotnih osiguranja zadržavaju sličnu strukturu kao i prethodne godine, sa učešćem prve tri kompanije u ukupnoj premiji od 70,27 odsto.

Lider na tržištu je „Dunav osiguranje“ sa 14 milijardi dinara ostvarene produkcije i 30,85 odsto tržišnog učešća, dok je DDOR sa premijom od 10,6 milijardi dinara, zauzeo 23,4 odsto tržišta. Treće mesto i 16,02 procenta tržišta ima „Delta Đenerali osiguranje“.

Ukupna premija osiguravajućih društava u 2009.

Premija neživotnih osiguranja u 2009.

Premija životnih osiguranja u 2009.

Pogledajte i našu listu TOP 50 osiguravajućih društava Centralne Evrope u saradnji sa revizorskom kućom Deloitte za 2008. godinu.

Izvor: portal o osiguranju www.osigurajtese.rs i Centar za unapređenje osiguranja

Pročitajte i ovo...