Home VestiBiznis & Finansije Kuba dozvolila promet nekretnina

Kuba dozvolila promet nekretnina

by bifadmin

Zapadni mediji reforme Raula Kastra i dalje doživljavaju kao „kozmetičke“, ali najnovija vest o dozvoli Kubancima da prodaju i kupuju nepokretnu imovinu odjeknula je širom sveta.

Naime, Kuba je danas objavila da će po prvi put od uspostavljanja revolucionarnih vlasti u ovoj zemlji nekretnine moći slobodno da se prodaju i kupuju.Do sada su inače građani Kube jedino mogli da vrše zamenu nekretnina u komplikovanim aranžmanima ili na crnom tržištu.

Vlasti će objekte prodaje oporezivati a pravila neće nikome dozvoliti da akumuliraju veliku imovinu. Ovaj zakon, koji stupa na snagu 10. novembra, prati prethodni o slobodnoj prodaji automobila, koji ipak ima određena ograničenja koja onemogućavaju Kubance da bez poteškoća kupe nova kola. Raul Kastro je takođe dozvolio Kubancimada sami osnivaju firme i napravio zaokret od dirigovane ekonomije ka tržišnoj otpustivši pola miliona zaspolenih u javnom sektoru. On ipak uporno tvrdi da će Kuba ostati socijalistička država, samo sa manjim izmenama kako bi postala kompetetivna sa ostalim ekonomijama.

Pročitajte i ovo...