Home VestiBiznis & Finansije Boingova nova letelica se sve češće kvari

Boingova nova letelica se sve češće kvari

by bifadmin

Treći dan zaredom na najnovijim putničkim avionima kompanije Boing B787 Dreamliner javljaju se problemi – među najnovijima je pucanje prozora u kokpitu i curenje nafte na odvojenim letovima u Japanu. Nevolje koje prate ovaj novi model aviona poljuljale su poverenje javnosti u kompaniju Boing i ona sada verovatno neće uspeti da pretekne Erbas i postane najveći svetski proizvođač aviona.

Pre toga je i u Japanu otkazan let istog aviona zbog problema sa kočnicama. Ranije ove nedelje dogodile su se slične nezgode na Međunarodnom aerodromu Logan, u američkom gradu Bostonu. U ponedeljak, na parkiranom Dreamlineru izbio je manji požar kada je u sistemu za napajanje strujom eksplodirala baterija.

Danas je kompanija Nippon Airways saopštila da je ovaj avion uspešno sleteo uprkos pucanju prozora u prednjem delu letelice.

Boing i dalje polaže velike nade u Dreamaliner, prvi veći putnički avion sa trupom od stakloplastike koji može da ponese do 290 putnika i koji troši 20 odsto manje goriva od aviona slične veličine.

Međutim, ovo nisu prvi problemi koji prate Dreamliner koji košta 207 miliona dolara. Prve isporuke naručiocima bile su više puta odlagane zbog problema u proizvodnji. Iako je proizvodnja počela sredinom 2006, prvi avioni nisu isporučeni sve do kraja 2011. Prošlog meseca avioni tog tipa takođe su imali različite mehaničke i električne probleme.

Pročitajte i ovo...