Home VestiEkonomija Trend „deljenja i iznajmljivanja“ usporava oporavak američke ekonomije

Trend „deljenja i iznajmljivanja“ usporava oporavak američke ekonomije

by bifadmin

U SAD je sve popularnija „ekonomija deljenja i iznajmljivanja“ pa se menja odnos prema vlasništvu nad nekretninama i prevoznim sredstvima koje Amerikaci počinju da smatraju nevažnim. Stratezi iz brokerske kuće ConvergEx Group smatraju da domino efekat koji proizvodi zaokret ka “deljenju” može imati “katastrofalne posledice” po američku ekonomiju.

„Amerikanci se okreću sajtovima koji im nude mogućnost deljenja zato što na taj način mogu da žive kako žele bez trošenja novca koji nemaju. Ovo se pretvara u modu i postaje model ponašanja, pa se ljudi sve teže odlučuju na kupovinu vrednih stvari, posebno nekretnina“, pišu stratezi ove kompanije. Po njihovim projekcijama „ekonomija deljenja i rentiranja“ generisaće prihode od 3,5 milijarde dolara u 2013. a u narednih nekoliko godina bi oni mogli da narastu i do 110 milijardi dolara.

ekonomija deljenja

Ovo bi moglo da dovede do pada prodaje nekretnina a samim tim i do pada njihovih cena, do značajnog smanjenja prodaje vozila ali i manje vrednih stvari poput odevnih predmeta. Odluka kupaca da počnu da iznajmljuju mogla bi da natera proizvođače da promene proizvodni program, način prodaje ali i strukturu zaposlenih.

“Ova kriza formirala je novu generaciju “iznajmljivača” koji svakako neće podsticati ekonomski rast svojom potrošnjom”, pišu ovi ekonomisti. Nova generacija (rođeni između 1980. i 2000.) je oprezna, retko investira tamo gde ima rizika i manje vrednuje posedovanje stvari, pa neki pripadnici te generacije imaju tendenciju da do kraja života iznajmljuju i dele stvari, dok se ekonomisti nadaju da će bar drugi deo ove generacije vremenom shvatiti čari posedovanja nekretnina i svojih vozila.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...